main logo
939

Elevă: Moldova nu a fost pregătită să treacă la învățământul la distanță

„Dureri de cap, prea multe teme pentru acasă și lipsă de interacțiune cu colegii.” Așa descrie învățământul online, în vreme de pandemie, o elevă din Bălți.

Elevă: Moldova nu a fost pregătită să treacă la învățământul la distanță

Elizaveta Ivasiuc este absolventă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”. Împreună cu alți peste 14.000 de elevi din oraș, tânăra încearcă să se adapteze cu învățământul la distanță, impus de Ministerul Educației, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

Ea spune că îi vine greu să facă față acestei provocări „pentru că Republica Moldova, nu a fost pregătită să treacă la învățământul online.”

Moldova nu era pregătită să treacă la învățământul online

„Cred că țara noastră nu este dezvoltată, iată de ce nu îmi prea plac studiile la distanță. Totuși, mă străduiesc să fiu prezentă. Învățământul online este diferit după volumul de lucru, calitate și dificultate. Este mai greu și avem mai multe teme pentru acasă”, spune eleva.

Deja de o lună, Elizaveta comunică cu colegii și profesorii doar online. Ceea ce părea ușor la început, s-a dovedit a fi foarte complicat și obositor, spune ea, iar zilele nu mai trec ca de obicei.

Activitățile zilnice nu mai sunt la fel

„Dimineața mea în carantină începe mai târziu ca de obicei. Îmi permit să mă trezesc la ora 09.00-10.00. După ce mă trezesc, mă spăl, iau micul dejun și mă ocup cu lucrurile care îmi plac: cânt la chitară, învăț melodii noi la sintetizator. La ora 12.00 trebuie să fiu în fața calculatorului pentru a fi prezentă la lecții, după care îmi fac temele pentru acasă până seara”, spune ea.

Eleva povestește că are mai multe teme pentru acasă, iar numeroasele evaluări o epuizează.

Nu îmi place învățământul online. Uneori nu reușesc să-mi fac toate temele

„Nu îmi place deloc învățământul online, îmi place să merg la școală. Acolo este altă atmosferă, acolo elevul se concentrează la ore, dar aici ești de unul singur. Avem multe evaluări pe care trebuie să le scriem în termen și să le dăm spre verificare profesoarei. În cel mai bun caz, evaluările sunt verificate, iar profesorul îți scrie unde ai greșit. Oricum, nu mi se pare normal”.

În pofida perioadei de pandemie COVID-19, Elizaveta consideră, că absolvenții claselor a XII-a trebuie să promoveze examenele de Bacalaureat.

Pregătiri pentru bacalaureat în regim online

„Am o părere împărțită. Pe de o parte, e normal să amâne examenul pentru elevii claselor a IV-a. Pentru cei din clasa a IX-a, nu știu, iar pentru elevii din clasa a XII-a nu cred că ar fi corect să anuleze examenele. Moldova nu este deloc pregătită să susțină examenele de bacalaureat în regim online. Eu nu îmi imaginez cum ar putea avea loc”.

Deși voci importante din cadrul ministerului Educației au anunțat că elevii vor fi nevoiți să învețe, în perioada vacanței de vară, tânăra din Bălți nu este adepta acestei idei.

Nu aș vrea să învăț vara. Ca și întreaga lume, am avut alte planuri

„Până în luna mai, cu siguranță că pandemia va continua. Nu aș vrea să învăț vara. Nu doar eu, dar întreaga omenire a avut alte planuri. Carantina ne-a luat prin surprindere. Sper că, în curând, să renunțăm la învățământul online, am obosit deja”.

Elizaveta intuiește că din cauza pandemiei ar putea fi anulat și balul de absolvire.

Cu sau fără bal de absolvire

„Sincer, până la carantină nu discutasem despre balul de absolvire. Acum nici nu mai știu dacă îl vom organiza. Aș vrea să fie pentru că suntem în clasa a XII-a, absolvenți, este o amintire despre anii de școală și ar fi bine să organizăm balul”.

Elevii din Republica Moldova își vor continua orele online până pe 15 mai. În acest an, aproape 2.000 de elevi din Bălți urmează să susțină examenele de Bacalaureat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării