main logo
986

Ecologiști: Râul Bâc din Chișinău e un focar de paraziți și microbi

O nouă expediție a voluntarilor de la „Ecodava” pe râul Bâc a scos la iveală nereguli grave.

Ecologiști: Râul Bâc din Chișinău e un focar de paraziți și microbiFoto: Noi.md

Despre aceasta a comunicat președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică, Igor Sîrbu, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

Potrivit lui, situația ecologică din bazinul râului Bâc se agravează pe zi ce trece, iar autoritățile nu întreprind măsuri pentru a stopa poluarea acestui fluviu important pentru țara noastră. 

Una din cele mai puternice surse de poluare a fost depistată la Strășeni, unde apele reziduale se revarsă direct pe câmp, iar de acolo ajung în râul Bâc, din cauză că tronsonul de evacuare a deșeurilor este nefuncțional. 

Situația nu arată mai bine nici la Chișinău. De la stația de epurare, apele menajere ajung în cantități enorme în râul Bâc, poluând astfel mediul înconjurător. 

„Cu alte cuvinte, toată apa de canalizare care se acumulează în oraș ajunge până la urmă în acest râu. A fost un grant de 27 de mil. de euro în 2016, întrebarea este unde au fost cheltuiți acești bani și cum a fost modernizată stația de epurare, dacă deșeurile se revarsă în râul Bâc? În josul râului o sumedenie de gospodari își irigă grădinile cu această apă. Oare nu este clar că acesta este un focar imens de boli infecțioase, paraziți și de microbi? Toate aceste legume udate cu această apă ajung mai apoi în piețele din Chișinău. Este o problemă gravă, dar nu este clar de ce autoritățile nu iau măsuri”, a comunicat președintele fundației „Ecodava”.                                             

În cadrul expediției, voluntarii de la Ecodava au mai depistat că mai mulți agenți economici, printre care și vinăria Mimi, vinăria de la Cojușna, dar și gospodăriile private își revarsă ilegal apele reziduale în fluviu. 

„De ce continuă aceste nereguli, această crimă asupra mediului, având în vedere că bem cu toții apa din acest râu și ne scăldăm la iazul din Ghidighici? De ce această apă continuă să fie poluată și contaminată și nimănui nu-i pasă de acest lucru?”, s-a întreabat Igor Sîrbu. 

Deși autoritățile au fost alertate în repetate rînduri în privința focarelor de poluare a râului, așa și nu au fost întreprinse măsuri. 

„Am avut întâlniri cu oficialii, toți mi-au dat asigurări că se vor ocupa de această problemă. Rezultate nu sunt, iar situația se agravează ”, a conchis Sîrbu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării