main logo
241

Echipament modern pentru screeningul de col uterin în 2 spitale din țară

Două laboratoare din cadrul Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului au fost dotate cu echipament performant pentru prestarea serviciilor de screening de col uterin.

Echipament modern pentru screeningul de col uterin în 2 spitale din țară

Echipamentul de laborator în valoare de aproape 140.000 de dolari a fost procurat în cadrul Proiectului „Prevenirea Cancerului de Col Uterin în Republica Moldova”, transmite Știri.md.

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA, a menționat, că în ultimii cinci ani peste 1.500 de femei din Moldova, majoritatea de vârstă reproductivă, și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.

“Cancerul de col uterin poate fi ușor prevenit, iar astăzi am făcut un pas foarte important pentru aceasta. Echipamentul de laborator va fi utilizat atât pentru prestarea serviciilor medicale de calitate, la standarde internaționale, în procesul de screening cervical, cât și pentru instruirea specialiștilor în domeniu. Îndemnăm și femeile să solicite aceste servicii, pentru ca împreună să stopăm cancerul de col uterin”, a declarat Rita Columbia.

Testul Papanicolau pentru prevenirea cancerului de col uterin este recomandat de a fi efectuat de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani, o dată la trei ani. 

Testul este gratuit la medicul de familie. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării