main logo
1119

Echipa de țară a ONU a sprijinit lansarea mai multor reforme sociale în 2023

Organizația Națiunilor Unite rămâne un partener puternic și de încredere al Guvernului Republicii Moldova. În 2023, echipa de țară ONU a sprijinit lansarea mai multor reforme sociale ambițioase, inclusiv reforma sistemului de asistență socială din Moldova, reformele pieței muncii și reforma serviciilor de îngrijire timpurie a copiilor, menite să îmbunătățească calitatea vieții pentru categoriile vulnerabile ale populației.

Echipa de țară a ONU a sprijinit lansarea mai multor reforme socialeFoto: news.click.md

O declarație în acest sens a fost făcută de către Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, care precizează că în centrul tuturor eforturilor se află întotdeauna oamenii din Moldova, în special femeile, copiii și tinerii, persoanele cu dizabilități, refugiații, migranții, bătrânii etc. Afirmațiile au fost făcute în contextul prezentării realizărilor Organizației Națiunilor Unite în Moldova în anul 2023, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În 2023, echipa de țară a ONU Moldova, formată din 24 de agenții ONU, programe, fonduri și alte entități ONU, împreună cu partenerii săi, a înregistrat progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale. Anul 2023 a fost marcat de lansarea noului Cadru de cooperare pentru dezvoltare durabilă pentru anii 2023-2027, precum și de acordarea Moldovei statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. 

Printr-o abordare coordonată, ONU Moldova a ajutat țara în atingerea obiectivelor sale naționale de dezvoltare, alinierea la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și urmărirea aspirației de a deveni o țară membră a UE în contextul multiplelor crize generate de război.

„Cu asistență din partea Organizației Națiunilor Unite a fost adoptată legislația primară și secundară semnificativă în diferite sectoare, inclusiv în domeniul sănătății, educației, protecției sociale, migrației, traficului de persoane, persoanelor cu dizabilități și persoanelor în vârstă. Aproximativ 32.000 de persoane vulnerabile, inclusiv copii și adolescenți, femei însărcinate, mame care alăptează și refugiați, au accesat diferite servicii și programe de asistență medicală. 

Campaniile ample de conștientizare cu privire la imunizare au ajuns la peste 120.000 de persoane la nivel național, în timp ce sute de profesioniști din domeniul sănătății și lucrători medicali și-au îmbunătățit capacitățile și cunoștințele”, se arată într-un comunicat de presă.

În același timp, peste 111 mii de copii, inclusiv refugiați, au avut acces la educație prin inițiative formale și non-formale. Competențele digitale ale peste 33 de mii de copii și 329 de cadre didactice au fost îmbunătățite prin înființarea a 70 de laboratoare EduTech.

ONU a sprijinit inițiativele de îmbătrânire activă în 10 raioane, pilotând Universitatea vârstei a 3-a la Universitatea de Stat din Moldova.

În total, 164.800 de persoane vulnerabile au primit asistență în numerar prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității creat de Guvern pentru a putea face față efectelor crizei. Totodată, o agenție guvernamentală a fost înființată cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru a supraveghea legislația și politicile relevante privind violența de gen.

În 2023, Organizația Națiunilor Unite și-a intensificat sprijinul în domeniul guvernanței participative și al coeziunii sociale. Jumătate din autoritățile publice locale la nivel de raion au elaborat și au alocat bugete pentru planuri anuale de acțiune pentru tineret, utilizând propriile resurse.

Peste 120 de mii de bărbați și femei au dobândit o mai bună înțelegere a proceselor electorale prin programe de mentorat, campanii de sensibilizare și inițiative de educație electorală. În ciuda progreselor înregistrate, femeile continuă să fie ținta violenței politice în bază de gen.

Biroul Național de Statistică și-a îmbunătățit capacitățile în materie de date, inclusiv prin digitalizare. Asistența tehnică oferită de ONU a dus la îmbunătățirea calității datelor privind grupurile vulnerabile și marginalizate. În special, BNS a efectuat o analiză a sărăciei în rândul copiilor, care la rândul său a informat reforma majoră a asistenței sociale „Restart” lansată în 2023.

Un sprijin semnificativ a fost acordat Republicii Moldova prin îndrumare în materie de politici, advocacy și expertiză tehnică pentru a promova dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării. Unul dintre rezultatele majore obținute în acest domeniu a fost ratificarea Convenției 190 a OIM privind violența și hărțuirea sexuală la locul de muncă, subliniind angajamentul Moldovei de a promova medii de lucru sigure și echitabile.

Pe de altă parte, aproximativ 7.000 de antreprenori (inclusiv 3.676 de femei din Moldova și 2.363 de femei refugiate) au accesat oportunități de angajare și de lansare în afaceri. Au fost create aproximativ 280 de noi întreprinderi, ceea ce a dus la crearea a peste 500 de noi locuri de muncă.

Anul trecut, Organizația Națiunilor Unite a contribuit la Raportul național de progres privind ODD, care a avut un rol instrumental în modelarea discuțiilor la nivel mondial în cadrul Summit-ului ODD din 2023. În ciuda numeroaselor provocări, clasamentul global al Moldovei în ceea ce privește progresele înregistrate în realizarea ODD-urilor s-a îmbunătățit de pe locul 48 în 2021 până pe locul 25 în 2023.

În 2023, Organizația Națiunilor Unite din Moldova a cheltuit 122 de milioane de dolari SUA pe programe și proiecte care acoperă toate Obiectivele de dezvoltare durabilă, cea mai mare parte a cheltuielilor fiind direcționată către: ODD 1 (fără sărăcie), ODD 2 (fără foame), ODD 3 (sănătate bună și bunăstare), ODD 5 (egalitate de gen) și ODD 16 (pace, justiție și instituții eficiente).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării