main logo
7164

E Vinerea Mare: Iată ce obiceiuri trebuie respectate în această zi

Creștinii ortodocși marchează Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. Aceasta mai poartă denumirea de Vinerea Paștelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și simbolizează ziua morții și îngropării lui Iisus Hristos. Nu este recomandat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

E Vinerea Mare: Iată ce obiceiuri trebuie respectate în această ziFoto: realitatea.md

Ce este bine să faci astăzi

În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. Este o zi de mare doliu a creștinătății, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit unor tradiții, femeile merg la morminte, unde aprind lumânări și îi plâng pe cei morți. Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori.

Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul. Dimineața, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculți prin rouă sau ape curgătoare pentru a fi sănătoși tot anul.

Ce nu ar trebui să faci

În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului. Nu se mănâncă urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu ele. De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.

Potrivit unor tradiții și obiceiuri, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale. Ouăle nu se vopsesc azi. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paștelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roșu, deoarece această culoare este sângele Mântuitorului. Agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește.

Unii oameni cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag.

Cât se ține post negru

Biserica ortodoxă arată că postul negru pentru ziua de Vinerea Mare începe de la ora 18:00 din ziua anterioară. De asemenea, cei care postesc au voie să mănânce după miezul nopții de vineri. Cu toate acestea, pentru credincioșii care nu pot să țină postul negru toată ziua există câteva momente în care postul se poate încheia:

- la ora 15:00, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui,
-l a ora 18:00, când a fost dat jos de pe Cruce și îngropat;
- la ora 21:00, când a fost așezată piatra pe mormânt.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării