După ani de demersuri și plângeri, drumul Brăila-Băcioi va fi reabilitat
Guvernul va aloca în acest an 3,2 miliarde de lei pentru reabilitarea și construcția drumurilor regionale și locale. Traseul de șase kilometri Brăila-Băcioi, a fost inclus în programul de reabilitare. Autoritățile publice locale susțin că au înaintat nenumărate demersuri către Guvern pentru a repara drumul, întrucât localnicii și transportatorii sunt nemulțumiți de condițiile în care circulă.

Premierul a precizat că, pe lângă fondurile interne, vor fi mobilizate finanțări internaționale pentru a continua proiectele majore, precum șantierele de pe traseele Soroca-Otaci, Hâncești-Leușeni, Hâncești-Leova-Cantemir, dar și construcția centurilor de ocolire pentru Vulcănești și Slobozia Mare, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„În acest an, am suplimentat Fondul Rutier cu un miliard de lei. Acum, din suma totală de 2,7 miliarde, vom repara peste 260 de kilometri de drumuri regionale care fac legătura între raioane. Vor fi reabilitate porțiuni de drumuri în 31 de unități administrative, inclusiv la Chișinău, unde vom reconstrui șase kilometri între Brăila și Băcioi, segment important care va ajuta la tranzitul mărfurilor pe ocolirea sudică a Capitalei”, a declarat Dorin Recean.
Și drumul dintre localitățile Băcioi și Brăila are nevoie de reparație urgentă. Tronsonul este îngust, înțesat de gropi, asta deși pot fi observate urme ale lucrărilor de reparație recentă, prin care s-a tot încercat plombarea. Atât localnicii, cât și transportatorii se plâng de calitatea proastă a drumului, precizând că acesta este afectat și de circulația mașinilor de mare tonaj.
„De atâția ani nu s-a făcut nimic. Ia uite, au deschis drumul și acum nici nu poți trece”;
„Aici merg mașini mari, parcă e cutremur când trec mașinile mari”;
„Mai ales când plouă, la noi e problemă foarte mare. Eu nu o dată am mers la Primărie și am discutat problema asta, fiindcă vedeți că au făcut trotuarul și se ridică asfaltul în sus când merg mașinile astea, camioanele astea. Oamenii nu pot să se ducă la un magazin, la autobuz”, au spus oamenii.
Primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, a menționat că, în urma numeroaselor plângeri din partea cetățenilor, în trecut au fost realizate lucrări de întreținere, dar pentru că pe traseu se deplasează mașini de mare tonaj, securitatea locuitorilor este în continuare în pericol.
„Drumul național G71, care asigură legătura dintre localitățile Ialoveni, Băcioi, Sângera, o porțiune de drum într-o stare precară, cu numeroase fisuri, gropi, plombări, în fiecare an tot se intervenea pe anumite segmente. Starea precară a acestui drum sporea riscul de accidente rutiere. Mă bucur și salut această inițiativă de a pune în prioritate acest segment de drum. Urmează să evalueze specialiștii de la Administrația de Stat a Drumurilor starea tehnică exactă a acestei porțiuni. Urmează să găsească soluții tehnice pentru a fi reabilitat”, a menționat Ilie Leahu.
Directorul de programe la Institutul de dezvoltare și expertiză a proiectelor, Iurie Calestru, a subliniat în cadrul unei emisiuni că una dintre provocările cele mai mari ale inițiativei de construcție și renovare a drumurilor este lipsa personalului tehnic, care s-ar ocupa de fiecare etapă a procesului de lucru, de la cererile de finanțare și proiecție până la executarea lucrărilor propriu-zise.
„Probabil că un pic aici ne vine în ajutor inteligența artificială, în special și colegii din România. Ei toți sunt în fază activă de implementare a diverselor programe. Și în România se derulează la o scară amplă proiecte și mulți dintre proiectanți deschid anumite paranteze care nu au fost știute. Din Republica Moldova și-au reorientat activitatea și în România, pentru că acolo sunt mult mai mari proiectele și, respectiv, și cu anumite beneficii sau onorarii mult mai consistente”, a afirmat Calestru.
Amintim că, în acest an, autoritățile alocă un buget fără precedent pentru drumurile din Republica Moldova. Astfel, în 2025, se vor construi și moderniza peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale, a anunțat premierul Dorin Recean.