main logo
2531

Dumitru Blajinu ar fi împlinit 84 de ani. Scurtă biografie a compozitorului

Se împlinesc opt ani de când compozitorul și folcloristul moldovean Dumitru Blajinu nu mai este printre noi. În acest an, artistul ar fi marcat o aniversare.

Dumitru Blajinu ar fi împlinit 84 ani. Scurtă biografie a compozitoruluiFoto: Facebook/Dumitru Blajinu

Dumitru Blajinu s-a născut în familia cunoscutului trompetist Nicolae Blajinu. Tatăl Nicolae cânta la trompetă, țambal și contrabas, fratele mai mare, Ion, la țambal, acordeon și trombon, iar Dumitru cânta la țambal, vioară, acordeon, clarinet și nai, transmite Știri.md

Membrii familiei Blajinu împreună cu Ion și Istrati Vieru au format un taraf și cântau la nunți, cumetrii, serbări și alte petreceri din zona de nord a țării. Aceasta a fost o școală care i-a șlefuit talentul nativ al instrumentistului.

În perioada 1956-1957 a urmat cursurile externe ale Universității populare a Casei centrale de creație populară „N. K. Krupskaia” din Moscova unde studiază teoria muzicii și armonia. Apoi, timp de doi ani, până în 1959, activează în calitate de instrumentist, mai apoi dirijor al orchestrei Teatrului muzical-dramatic din Bălți.

În anul 1961 vine la Chișinău și până în 1964 activează și activează în calitate de maestru de concert în Ansamblul de dansuri populare „Joc", condus de Vladimir Curbet.

La vârsta de 33 de ani, în 1967, Dumitru Blajinu devine fondator și prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău unde activează până în anul 1985. În această perioadă are mari succese, concertând cu Orchestra în fostele țări ale U.R.S.S. 

Din anul 1985 până în 1994 a fost colaborator al Centrului științific-metodic de creație populară și activitate culturală, restabilind înregistrări vechi, recuperând material folcloric prețios. În această perioadă continuă să lucreze la „Antologie” de folclor muzical.

În perioada 1998-1999 a fost lector la Catedra „Instrumente populare” a Academiei de Muzică „Gavriil Musicescu", iar din anul 2000 până în 2003 a fost șef al Centrului de Conservare și Valorificare a Creației Populare.

Pe parcursul celor 17 ani de muncă creatoare a imprimat cu colectivul său peste 1.800 de creații care se păstrează în Fondul de Aur al TVM. A înregistrat la radio, ca violonist și prim-dirijor al Orchestrei „Folclor”, circa 40 de piese instrumentale în diverse forme și peste 300 de creații de autor. A educat în laboratorul orchestrei „Folclor” generații de compozitori aranjori, soliști vocaliști și instrumentiști, artiști emeriți și artiști ai poporului din Republica Moldova. 

În calitate de violonist a imprimat 37 de creații, iar ca autor a realizat creații: cântece, balade, piese instrumentale, suite, rapsodii etc.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării