main logo
1589

Dulceață de mure catifelată, intens fructată, cu aromă de pădure

Dacă adori gustul și aroma murelor, și vrei să te bucuri de ele și mai târziu, avem pentru tine o rețetă de dulceață de mure catifelată. Este una dintre cele mai parfumate și intense dulcețuri, un adevărat deliciu de vară păstrat în borcane.

Dulceață de mure catifelată, intens fructată, cu aromă de pădureFoto: Shutterstock

Dulceața din mure este ca o pădure de vară transpusă într-un borcan. Are un parfum bogat, profund, de fructe coapte, ușor sălbatice, cu nuanțe de vin și condimente, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Murele, mai ales cele de pădure sau cele foarte bine coapte, au un gust dulce, dar nu exagerat. În plus au o ușoară astringență plăcută, care echilibrează dulceața zahărului. Textura dulceții este densă, siropoasă, cu fructe întregi care aproape se topesc în gură.

Este o dulceață nobilă, cu o culoare intensă de un mov profund, aproape negru, cu luciri de amethyst în lumina soarelui. În fiecare linguriță regăsești o explozie de aromă, gust de vară, de pădure umedă și de dimineți cu rouă.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a pregăti și tu această dulceață delicioasă.

Dulceață de mure catifelată – Ingrediente

  • 1 kg mure (coapte bine, dar ferme)
  • 700-800 g zahăr
  • sucul de la ½ lămâie
  • opțional: ½ păstaie de vanilie sau 1 linguriță de extract natural.

Rețeta dulceții de mure – Mod de preparare

Mai întâi, curăță murele de impurități, spală-le ușor în apă rece, într-o sită largă, apoi lasă-le la scurs complet. Alege doar fructe întregi, fără urme de fermentație sau lovituri.

Pune murele într-un vas larg (ideal de inox sau emailat), în straturi alternând cu zahărul. Lasă totul la rece 4-6 ore sau peste noapte, acoperit, până ce zahărul se topește parțial și fructele lasă sirop. Descoperă care sunt efectele surprinzătoare ale consumului de mure. 

Cum prepari dulceață de mure catifelată

Pune vasul cu mure și zahăr pe foc mic și lasă-l până când se topește complet zahărul. Apoi mărește focul și fierbe dulceața în clocote ușoare timp de 20-25 minute. Adună spuma cu grijă. Nu amesteca foarte des, ci mai degrabă rotește vasul ușor, ca fructele să nu se zdrobească.

Spre final de fierbere, adaugă sucul de lămâie, care stabilizează culoarea și ajută la legarea siropului. Dacă dorești, adaugă vanilia în ultimele 5 minute.

Pentru testarea consistenței, pune o picătură de sirop pe o farfurie rece. Dacă se încheagă ușor și nu curge, dulceața este gata. Ține cont că se va mai îngroșa pe măsură ce se răcește.

Toarnă delicioasa dulceață de mure catifelată fierbinte în borcane sterilizate. Închide-le ermetic, întoarce-le cu capacul în jos pentru 5-10 minute, apoi lasă-le să se răcească lent, sub un prosop.

Fructele rămân întregi sau aproape întregi, scăldate într-un sirop dens, lucios, cu o aromă florală și cu accente sălbatice. Spre deosebire de dulceața clasică de vișine sau căpșuni, aceasta este mai catifelată, mai misterioasă, cu o notă rustică și în același timp rafinată.

Poți folosi dulceața de mure la micul dejun pe pâine cu unt, în clătite sau pancakes, ca umplutură în cornuri, rulade, tarte etc.

O mai poți folosi peste înghețată de vanilie, iaurt natural sau panna cotta, în cheesecake-uri sau creme diplomat.

Va fi delicioasă servită lângă un platou de brânzeturi maturate (ex. brie, camembert) sau ca umplutură într-un biscuit sandwich cu cremă de brânză. Merge foarte bine și pe o felie de cozonac prăjit.

Sfaturi utile pentru o dulceață de mure catifelată

Dacă vrei o dulceață mai clară, poți lăsa murele la scurs în sirop și fierbe separat siropul până se leagă, apoi adaugi fructele pentru ultimele 5-10 minute.

Pentru o dulceață mai fină, fără sâmburi, se poate trece totul prin sită și transforma în pastă de mure sau gem fin.

Poți adăuga 1-2 cuișoare sau un vârf de scorțișoară pentru o notă caldă, discretă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării