Dronele chimice rusești în Ucraina. Experți: R. Moldova, expusă riscului
Rusia a desfășurat peste 465 de atacuri cu agenți chimici în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022, susține o anchetă publicată de portalul ucrainean nsirogozy.city. Potrivit sursei, forțele ruse au utilizat inclusiv drone de tip Shahed 136/Geran-2, echipate cu substanțe toxice, cum ar fi gazul iritant CS, cunoscut sub numele de „Liliacul”.

Aceste practici interzise în conflictele armate sunt considerate o amenințare gravă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru statele vecine, inclusiv R. Moldova. Gazul CS este o pulbere chimică ce provoacă arsuri, probleme respiratorii severe și, în concentrații ridicate, poate fi letal, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.
Organizația InformNapalm, citând surse militare, avertizează că dronele kamikaze rusești ar putea fi contaminate intenționat pentru a produce daune persoanelor care vin în contact cu resturile acestora. Capsule cu agenți chimici au fost deja depistate în drone doborâte în regiunile Herson și Donețk.
Pe fondul acestor dezvăluiri, experții atenționează că Republica Moldova nu este în afara pericolului. În ultimii trei ani, mai multe drone și rachete rusești au căzut sau au traversat ilegal spațiul aerian moldovean. Doar în 2025, patru drone au aterizat forțat pe teritoriul țării, două dintre ele explodând. Deși autoritățile nu au confirmat prezența substanțelor toxice, specialiștii consideră că riscul de contaminare chimică este real.
În plus, epavele de dronă ar putea deveni surse active de poluare toxică. Gazul CS poate rămâne activ în mediu timp de până la 40 de zile, în funcție de umiditate, temperatură și vânt, și se poate resuspenda în aer, afectând populația din apropiere.
Pentru a evita posibile intoxicații, populația este îndemnată să nu atingă obiecte necunoscute, în special resturi de drone sau rachete, și să anunțe imediat autoritățile.
De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele în care au fost raportate astfel de incidente și utilizarea măștilor de protecție în cazuri suspecte.
Utilizarea armelor chimice este interzisă de dreptul internațional, iar asemenea acțiuni sunt calificate drept crime de război. Ancheta nsirogozy.city adaugă presiune asupra comunității internaționale să investigheze și să sancționeze astfel de practici, care, pe lângă distrugerile imediate, pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății publice și mediului.