main logo
1298

Drepturile Omului: Moldovenii spun că și-ar dori îmbunătățiri la acest capitol

Republica Moldova plătește despăgubiri de peste 420 milioane de euro, anual, pentru încălcarea drepturilor omului, în urma unor sentințe dictate de CEDO.

Drepturile Omului: Moldovenii spun că și-ar dori îmbunătățiriFoto: Imagine simbol

Juriștii afirmă că cele mai multe nereguli se înregistrează în domeniul justiției, libertății de exprimare și vieții private. De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, celebrată pe 10 decembrie, basarabenii spun că și-ar dori îmbunătățiri la acest capitol, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Republica Moldova a aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului în 1997.

Vadim Vieru, avocat Promo-LEX: "În anul 2022, în Republica Moldova, încă există probleme sistemice care au existat și în trecut. Este vorba despre situația ce ține de accesul la justiție în Republica Moldova, pe calea abuzivă a resturilor, investigarea ineficientă a relelor tratamente, dar și alte încălcări ce țin de viața privată, inclusiv libertatea de exprimare. 

Asta ar însemna că Guvernul ar trebui, reieșind din recomandările instituțiilor internaționale și aici mă refer la comitetul de miniștri și ONU, ar trebui să implementeze măsuri care să prevină astfel de încălcări."

Pe 23 septembrie, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului erau înregistrate 183 de dosare în care era implicată Republica Moldova. Între 2012 și 2022, Chișinăul a fost obligat să plătească despăgubiri de 10 milioane de euro dictate de CEDO, din care peste 420.000 de euro numai în acest an.

Vadim Vieru, avocat Promo-LEX: "Anul acesta am avut mai multe hotărâri de condamnare la CEDO care au arătat probleme legate de modul cum guvernul, statul face justiție în cazurile ce țin de investitori foarte mari, cazuri care ar putea să ne coste foarte mult. Republica Moldova este în ratingurile internaționale este mai jos de mijloc sub aspectele de calitatea justiției pe mai multe cauze, mai ales în justiția penală prin urmare avem mult e muncit ca aceste lucruri să se schimbe."

Basarabenii consideră că statul a făcut pași înainte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului dar încă mai sunt multe de făcut la acest capitol pentru a ajunge din urmă statele europene.

"Moldova este printre cele mai libere țări la moment dacă sincer. Poți să spui orice în Republica Moldova, poți face orice, atâta timp cât e în cadrul legal, n-ai treabă."

"Vă spun că la mijloc. Peste tot întâlnești oameni care respectă legea, funcționarii publici care se țin de lege, dar întâlnești totodată, încă avem funcționari publici care încalcă."

"Cred că la moment nu se respectă pentru că este o discriminare. Nu știu, toți își apără doar drepturile fiecăruia nu și drepturile populației. Cred că este o discriminare între populație."

10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului după ce, în 1948, Adunarea Generală a ONU a proclamat Declarația Universală a Drepturilor Omului. A fost prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale noii Organizații a Națiunilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării