main logo
769

Dosarul grădinițelor: Patru inculpaţi, o armă şi trei licitaţii trucate

Deşi dosarul pe numele a două funcţionare de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) Buiucani şi doi administratori de firme care livrau produse alimentare grădiniţelor din Chişinău a fost deferit justiţiei încă la sfârşitul lunii mai, nicio şedinţă nu a avut loc, acestea fiind amânate din lipsa inculpaţilor, care invocă motive de sănătate.

Dosarul grădinițelor: 4 inculpaţi, o armă şi trei licitaţii trucateDosarul grădinițelor: Patru inculpaţi, o armă şi trei licitaţii trucate. Foto: zdg.md

Chiar dacă CNA deţine înregistrări audio ale discuţiilor telefonice în care inculpaţii discută despre produsele alterate sau de o calitate îndoielnică care sunt livrate grădiniţelor şi, respectiv, au ajuns pe masa copiilor, cei patru nu sunt învinuiţi decât pentru trei episoade de trucare a licitaţiilor şi prejudiciere a bugetului de stat cu peste 216 mii de lei. Între timp, unul dintre inculpaţi, omul de afaceri Ghenadie Nicorici, a fost recunoscut vinovat şi sancţionat cu două mii de lei pentru procurarea şi deţinerea ilegală a unei arme, identificată la domiciliul acestuia în ziua în care au avut loc percheziţii. Celălalt administrator de firmă vizat în dosar, Lilian Sofrone, continuă să semneze contracte de milioane de lei cu statul de pe banca acuzaţilor, scrie ZdG.

După mai bine de zece luni de la reţinerile în dosarul licitaţiilor trucate în educaţie şi demararea unui scandal privind livrarea de produse alimentare de o calitate îndoielnică în grădiniţele din capitală, doar nouă persoane au ajuns pe banca acuzaţilor. Patru dintre acestea au primit sentinţe de condamnare după ce au recunoscut în întregime acuzaţiile aduse de procuror privind traficul de influenţă şi acte de corupere activă şi pasivă, dar nu au ajuns după gratii, fiind pedepsite cu amenzi penale. Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privinţa lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării, acuzat de trafic de influenţă, acesta însă nu şi-a recunoscut vina.

În dosarul ce vizează acţiunile a două funcţionare şi a doi oameni de afaceri, nu au fost stabilite până în prezent decât trei şedinţe, toate fiind însă amânate. Între timp, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 persoane, numele cărora nu sunt făcute publice. Nu există măsuri preventive sau de arest pe numele niciunei persoane vizate în dosar, declară procurorul Ion Munteanu.

Delapidări de 216 mii de lei din bugetul copiilor

După reţinerile din noiembrie 2016, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, declara că, la etapa deferirii cauzelor justiţiei, se angajează să facă publice rechizitoriile, lucru care s-a întâmplat după expedierea unei solicitări de informaţii. În rechizitoriul întocmit de către procurorul Ion Munteanu se precizează că Ghenadie Nicorici, oficial, este fondator şi administrator al SRL „Crinic Grup”, dar, de fapt, gestionează şi activitatea SRL „Lovis Angro”, al cărei administrator este Lilian Sofrone.

Ambii businessmeni au negat relaţia respectivă, cert este însă că aceştia sunt reprezentaţi în instanţă de un singur avocat şi că cele două firme au semnat în ultimii ani şi continuă să semneze, în timp ce administratorii sunt vizaţi într-un dosar penal, contracte de zeci de milioane de lei cu statul.

Procurorii au stabilit că omul de afaceri Ghenadie Nicorici ar fi autor al unei scheme infracţionale de fraudare a licitaţiilor publice cu scopul de a obţine preţuri mai avantajoase la produsele licitate, el fiind cel care, în complicitate cu Lilian Sofrone, ar fi instigat-o pe şefa grupului alimentar al DETS, Natalia Braga-Bajora, să săvârşească un abuz în serviciu prin favorizarea „Crinic Grup” SRL şi „Lovis Angro” SRL, atunci când, contrar procedurii, după etapa de deschidere a ofertelor prezentate în concurs de către agenţii economici, ar fi ajustat şi ar fi înlocuit ofertele de preţ ale celor două firme astfel încât să fie desemnate câştigătoare ale licitaţiilor.

Potrivit rechizitoriului, Natalia Braga-Bajora şi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, cel care de jure şi de facto ar gestiona atât „Crinic Grup” SRL, cât şi „Lovis Angro” SRL, se cunosc din 2007, atunci când Braga-Bajora a fost numită în funcţia pe care o deţine. Funcţionara a recunoscut că încă din 2007 firmele lui Nicorici „erau favorizate de către angajaţii DETS Buiucani în vederea câştigării licitaţiilor anunţate”, pentru că „era un agent economic care conlucra de mult timp cu DETS Buiucani”.

Funcţionara este învinuită de trei episoade de trucare a licitaţiilor. În primul episod documentat de procurori, din martie 2016, după deschiderea ofertelor, Natalia Braga-Bajora ar fi preluat de la jurista Direcţiei, Corina Pendus, setul de documente prezentat de fiecare operator economic participant la licitaţie sub pretextul că ar avea mai multă experienţă în domeniul licitaţiilor, deşi atribuţiile de a analiza şi evalua ofertele reveneau exclusiv juristei.

La licitaţia pentru livrarea produselor alimentare grădiniţelor din sectorul Buiucani în primul semestru din 2016 au participat ambele firme ale lui Ghenadie Nicorici, acestea însă ar fi oferit preţuri diferite pentru unele şi aceleaşi produse, după un scenariu bine pus la punct. Respectiv, „Crinic Grup” SRL ar fi oferit cele mai mici preţuri pentru furnizarea merelor, făinii de grâu, fulgilor de orez şi a hriştii. 

De cealaltă parte, „Lovis Angro” SRL avea cele mai avantajoase costuri pentru cacao, fructe uscate, jeleuri şi roşii în suc propriu, iar oferta „Crinic Grup” SRL se califica pe locul doi. Omul de afaceri ar fi convenit însă ca şefa grupului alimentar DETS Buiucani să extragă certificatele de conformitate din setul de acte astfel încât „Crinic Grup” SRL să fie descalificată din concursul unde avea cel mai mic preţ, respectiv, contractul să fie semnat cu „Lovis Angro” SRL, pentru ca suma licitaţiei să fie una mai mare. Aceeaşi schemă ar fi fost aplicată şi pentru poziţiile unde „Lovis Angro” SRL oferea cel mai avantajos preţ.

Citește continuare făcând click aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării