Dosarul de presupus șantaj la adresa lui Anatolie Stati a ajuns în SUA
Anatolie Stati și familia sa continuă lupta în instanțe pentru a recupera de la Kazahstan prejudicii de sute de milioane și chiar de miliarde de dolari și atrage în acest război noi persoane.
Astfel el a inițiat în Republica Moldova o nouă cerere civilă într-un dosar penal instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale din Moldova, din septembrie anul trecut, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Despăgubiri de peste 6,8 miliarde dolari
Stati cere despăgubiri de aproximativ 6,8 miliarde de dolari plus 36 de milioane de euro (36,8 milioane de dolari) și 10 milioane de dolari daune morale, sub acuzația de șantaj și abuz din partea autorităților, susținând că exproprierea din 2010, a activelor din Kazahstan a fost rezultatul șantajului și calomniei din partea foștilor lideri ai celor două state postsovietice, scrie portalul specializat Law360.
Informația despre noua pretenție, a fost dezvăluită de Anatolie Stati în cererea în litigiu depusă la finele lunii iulie 2022, la tribunalul federal din New York, unde solicită permisiunea "de a cita The Clearing House Payments Company LLC – care deține și operează infrastructura principală a sistemului de plăți în SUA – pentru informații cu privire la presupusele acte de mituire pe care el susține că au dus în cele din urmă la confiscarea operațiunilor sale petroliere din Kazahstan în urmă cu mai bine de un deceniu".
Stati spune că are nevoie de informații pentru a-și susține pretențiile în litigiul moldovenesc, în care acuză mai mult de o duzină de persoane de șantaj și abuz de autoritate.
Cine este vizat
Potrivit Law360, omul de afaceri susține în special că fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a făcut comunicări necorespunzătoare și calomnioase către fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care au fost folosite ca pretext pentru o serie de acțiuni guvernamentale „abuzive” împotriva lui și a fiului său Gabriel în Kazahstan.
Mai mult! Stati spune că persoane de rang înalt din Kazahstan l-au amenințat că îi vor expropria activele dacă nu accepta să cedeze jumătate din afacerile sale petroliere acolo. Când a refuzat, Kazahstanul a luat confiscat oricum acele bunuri.
Stati a declarat tribunalului din New York că plățile pentru care solicită informații de la Clearing House Payments Co. „s-ar putea să fi fost făcute ca mită pentru a-i determina pe actorii implicați să ajute la exproprierea ilegală” a bunurilor sale din Kazahstan. „Prin descoperirea acestor informații, reclamantul va putea urmări mai bine pretențiile din acțiunea moldovenească”, a spus el instanței.
Pe lângă Voronin și Nazarbayev, Stati îl vizează pe Oleg Reidman, unul dintre liderii Partidului Comuniștilor din Moldova, pe fostul premier kazah Karim Massimov, precum și pe alți politicieni și lideri de afaceri din regiune.
Astfel fostul premier, Ion Sturza, a fost deja citat la PCCOCS, în calitate de martor, în acest dosar de presupus șantaj la adresa lui Stati, despre care el susține că a aflat din presă.
Amintim că încă în anul 2010, Stati l-a atacat în instanță pe ex-președintele Vladimir Voronin pentru că l-ar fi defăimat. Liderul comuniștilor a susținut, însă, că nu l-a discreditat pe Stati, ci doar „l-a caracterizat“ la rugămintea lui Nazarbaev.
Despre aceasta Mold-Street.com a relatat pe larg în 2016 în ancheta "Cine a lăsat Republica Moldova fără gaze ieftine din Kazahstan"
Deputatul comunist Oleg Reidman, în anii 2002-2009 consilier al lui Vladimir Voronin, care s-a implicat activ în corespondența și negocierile cu autoritățile de la Astana şi în acest scop a fost și în deplasare în Kazahstan a refuzat atunci să discute la subiect. „E un subiect care nu mă mai interesează. Am dat deja explicațiile necesare și cui trebuie”, a declarat deputatul pentru Mold-Street.
Reprezentanții Ascom Grup susțineau că anume ca urmare a unor scrisori defăimătoare a lui Voronin, autoritățile kazahe au inițiat controale severe la companiile lui Stati din Kazahstan și în final le-au confiscat.
Pe lângă litigiul din Republica Moldova, Stati și părțile încă încearcă deja de opt ani și ceva să pună în aplicare sentința de 506 milioane de dolari a unui tribunal de arbitraj din Suedia din decembrie 2013, despre care Kazahstanul susține că a fost afectat de fraudă.
Pretențiile din Republica Moldova marchează de fapt o nouă etapă în disputa de lungă durată dintre familia Stati și Kazahstan, care s-a manifestat în mai bine de un deceniu printr-o rețea complicată de litigii care se întinde în mai multe state și continente.
Acestea au costat deja câteva zeci de milioane de dolari părțile implicate.