main logo
317

Dorin Recean: Trebuie să asigurăm pacea şi stabilitatea acasă

Autorităţile moldoveneşti permit opţiunea de a furniza gaze naturale centralei termice din regiunea transnistreană pentru a genera energie electrică în cadrul regimului stării de urgenţă, care este în vigoare din 16 decembrie. Declarația aparține premierului R. Moldova, Dorin Recean.

Dorin Recean: Trebuie să asigurăm pacea şi stabilitatea acasăDorin Recean/Imagine simbol

„Vom maximiza producţia - avem nişte rezerve, vom fi conectaţi la România, vom putea folosi linia de înaltă tensiune din nord, ea este vulnerabilă, dar vom folosi toate mijloacele pentru a furniza energia electrică care lipseşte Republicii Moldova. De asemenea, luăm în considerare scenariul producerii de energie electrică la CET-ul din Moldova în detrimentul gazului pe care îl vom cumpăra”, a declarat Recean, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md. 

În acelaşi timp, Recean a recunoscut că o astfel de opţiune înseamnă un cost mai mare al energiei electrice.

„Dar trebuie să asigurăm pacea şi stabilitatea acasă”, a subliniat Recean.

Potrivit primului ministru, o astfel de opţiune poate fi aplicată în cazul în care furnizarea de gaze către regiunea transnistreană a Republicii Moldova va fi sistată începând cu 1 ianuarie 2025. Şeful statului nu a exclus că Gazprom va continua să livreze gaze în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, dar vor fi volume mici, care vor fi suficiente doar pentru a acoperi necesităţile locuitorilor regiunii transnistrene.

Dorin Recean a declarat că, în prezent, Moldova importă aproximativ 30 la sută din energia electrică de care are nevoie. În cel mai pesimist scenariu, începând cu 1 ianuarie, importul de energie electrică ar putea ajunge la 65% din necesar, adică 400 de megawaţi. Din acest volum, România este pregătită să vândă Republicii Moldova 120 de megawaţi la un preţ avantajos care nu depăşeşte 80 de euro, în timp ce restul volumului va trebui plătit la preţul pieţei.

În acest scenariu, o creştere a tarifului la energia electrică este inevitabilă, dar este dificil de prevăzut cu cât ar putea creşte acesta. În cazul unei creşteri a tarifului la energia electrică, autorităţile promit să ajute populaţia cu compensaţii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării