main logo
4342

Dorin Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării: Cunoaștem problemele

Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Oficialii au discutat cu autoritățile publice și agricultorii locali despre starea culturilor de câmp și gradul de afectare a acestora, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de precipitații.

Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării: Cunoaștem problemeleFoto: gov.md

Reprezentanții autorităților publice locale din Cantemir, Cahul și Taraclia, precum și agricultorii din regiune au vorbit despre recolta de cereale și au punctat problemele stringente pe care le au fermierii în prezent. Între acestea, principala dificultate constă în lipsa de irigare a terenurilor și rentabilitatea exploatațiilor agricole în această zonă, transmite Știri.md.

„Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și vom continua să susținem acest domeniu. Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii. În același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată”, a spus prim-ministrul.

Dorin Recean a mai menționat că problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați și respectarea asolamentului. De asemenea, printre acțiunile pe termen mediu și lung, ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea unei activități agricole mai eficiente, se numără cooperarea strânsă dintre experți și comunitățile agricole, de rând cu adoptarea unor modificări legislative care vor susține activitatea fermierilor. 

Prim-ministrul a încurajat discuțiile și consultările prin intermediul Camerelor agricole, dar și luarea deciziilor fundamentate pe calcule economice și științifice.

Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că „statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, ne-am propus să creăm un fond mutual, la care lucrăm intens și care va fi funcțional din 2025. Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de sprijin pentru agricultori, ajutându-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”.

De menționat că, recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării