Doliu la Academia Ștefan cel Mare: Un colonel s-a stins din viață
Colonelul de Poliție în rezervă Ghenadie Chirița s-a stins din viață. Cu un anunț în acest sens au venit reprezentanții Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI.

„Luarea de rămas-bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13:00 și 15:00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3), strada Doina, 193, din adiacentul Cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial - „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum”, anunță colectivul Academiei „Ștefan cel Mare”, transmite Știri.md.
Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 - Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.
Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de la Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. De asemenea, a fost unul dintre ofiţerii care a contribuit personal la formarea trupelor de carabinieri ale MAI.
Având performanţe în domeniul militar de comandă şi tactică de război, personal a instruit, la compartimentul pregătirea tactică de luptă, sute de carabinieri chiar în timpul operaţiunilor de luptă, în cadrul unităţii militare 8806 a Trupelor de carabinieri. S-a manifestat ca un luptător deosebit de curajos, disciplinat, responsabil de misiunea încredinţată, fiind un exemplu de încurajare a efectivului încredințat. Toate misiunile de luptă le-a îndeplinit cu chibzuinţă şi pierderi minime pe platoul Coşniţa, Cocieri şi Gura-Bâcului.
„(...) Pe parcursul activităţii s-a remarcat prin calităţi profesionale, ca un ofiţer disciplinat, cumpătat, curajos, cinstit, bine pregătit, principal, hotărât în acţiuni, dar şi cu o bună capacitate de relaţionare interumană. În acest context, e necesar de menţionat şi faptul că Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. A participat activ la instruirea efectivului MAI în domeniul activităţii de menţinere a ordinii publice, la multiple aplicaţii tactice şi operaţiuni poliţieneşti. Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012”, anunță reprezentanții Academiei.
Mai mult, Ghenadie Chirița este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.
„(...) Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se mai arată în anunțul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI.