main logo
1909

Documentarul Maluri, lansat în premieră la Vadul Raşcov

După o perioadă lungă şi complicată, marcată de pandemia de COVID-19, filmele se reîntorc pe marile ecrane.

Documentarul Maluri, lansat în premieră la Vadul Raşcov

În seara zilei de vineri, 16 iulie, la Casa de cultură din satul Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti, a avut loc prima proiecţie a filmului „Maluri”, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Turnat în studioul TeleFilm Chişinău, în regia Luciei Tăut, filmul spune povestea locuitorilor din două sate din Republica Moldova - Vadul Raşcov şi Raşcov, despărţite doar de apele Nistrului.

O sală plină de oameni – eroi ai peliculei, primari, oameni de cultură şi simpli oameni din Vadul Raşcov, dar şi din localităţile din apropiere, au umplu, în seara zilei de vineri, sala de festivităţi a Casei de cultură din Vadul Raşcov, acolo unde a avut loc premiera filmului „Maluri”, în regia Luciei Tăut.

„E o tradiţie deja a studioului TeleFilm Chişinău sa facă lansările în localitatea în care se filmează filmul.

Nu putea fi o excepţie nici în acest caz. În plus, ne place să cunoaştem oamenii şi să ne bucurăm de emoţiile lor pe care ni le transmit.

M-am bucurat foarte mult că oamenii au fost atât de pozitivi şi au privit filmul cu interes şi curiozitate. Sala a fost plină. Au venit oameni şi din satele vecine.

Cu aceasta ocazie, le mulţumesc mult autorităţilor locale şi cele raioanele care s-au implicat mult în informarea şi promovarea evenimentului.

M-a impresionat că în holul casei de cultură cu această ocazie au fost invitaţi şi câţiva meşteri populari să îşi expună din lucrările lor. Mi-a plăcut foarte mult acest lucru”, a declarat pentru TRM.MD regizoarea filmului documentar, Lucia Tăut.

Jumătate de an – atât a durat filmarea documentarului „Maluri” – un film al cărui protagonişti sunt locuitori ai satului Vadul Raşcov, sat întins pe malul drept al Nistrului, care-şi trăiesc viaţa la fel ca toată lumea.

Îi deosebeşte doar dorinţa de a uni malurile râului. Lucia Tăut îşi aduce astăzi aminte de acea perioadă din timpul filmărilor şi spune, recunoscătoare, că mai mult decât o experienţă frumoasă, „Maluri” i-a oferit ceva mult mai de preţ – o prieteni sinceră cu eroii peliculei.

„Acest film mi-a trezit foarte multe emoţii. În primul rând că mi-am făcut noi prieteni - eroii filmului. Ştiu sigur că, dacă voi merge la Vadul Raşcov, am la cine sa merg în vizită”, spune regizoarea filmului documentar.

Filmările documentarului au început în luna mai a anul 2020 – o perioadă marcată de pandemie, de restricţii şi de necunoscut. O perioadă care, pentru multă lume, lucrurile au fost puse pe „pauză”.

Nu, însă, şi pentru echipa de creaţie de la TeleFilm Chişinău, care au continuat să muncească cu abnegaţie în ciuda pandemiei.

„Documentarul a fost filmat în perioada pandemiei, iar acest lucru la început mi-a dat foarte mari emoţii că nu voi reuşi să îl filmăm. Însă, în final, anume acest lucru a făcut sa dea mai multă greutate emoţională filmului.

Noi trebuia să mergem să filmăm şi pe celălalt mal al Nistrului, dar din cauza pandemiei nu am putut trece pentru că erau puse restricţii. Şi nu am avut altă soluţie decât de a filma interviul cu unul din eroi în barcă pe apă. Ne-am întâlnit la jumătatea râului şi am imprimat interviul cu nenea Saşa din satul Raşcov”, îşi aduce aminte Lucia Tăut.

Referindu-se la lansarea filmului, Lucia Tăut spune: „Pentru mine, cu siguranţă, a fost cea mai frumoasă lansare de film. Sper mult să mă bucur şi de alte astfel de lansări”.

La moment, Lucia spune că lucrează şi la alte idei de proiect în realizarea unui nou film documentar.

„Încă nu am stabilit sigur linia de subiect al noului documentar, dar pot sa zic ca eroul este un tânăr moldovean căsătorit în Nepal şi care ajută mulţi copii nevoiaşi”, a conchis ea.

Documentarul „Maluri” a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova prin Programul de consolidare a încrederii, realizat de UNDP Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării