main logo
531

Doctorii de familie își vor putea fonda cabinete individuale

Medicii de familie vor putea să-și deschidă cabinete individuale.

Doctorii de familie își vor putea fonda cabinete individuale

Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, cabinetul individual al medicului de familie va fi fondat de un singur titular al practicii, iar centrul medicilor de familie va fi fondat de doi și mai mulți titulari, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Angajarea asistenților medicali și altor categorii de personal se va face de către fondatorul cabinetului individual al medicului de familie sau de către conducătorul centrului medicilor de familie la propunerea medicilor fondatori.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie se va înregistra de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, fără drept de constituire a persoanelor juridice cu scop lucrativ. De asemenea, acestea sunt supuse acreditării în conformitate cu Legea privind evaluarea și acreditarea în sănătate.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie își vor putea desfășura activitatea în continuare în spațiile din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, puse la dispoziție prin comodat de autoritățile administrației publice locale și centrale, ori vor putea activa în alte spații private proprii sau luate în locațiune.

Impozitarea cabinetului individual al medicului de familie și centrului medicilor de familie se va efectua conform prevederilor Codului fiscal cu referire la persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul sănătății. Iar asigurarea socială și medicală obligatorie, cu drepturi și obligații depline, va fi prevăzută în legile corespunzătoare.

Astfel, pentru reglementarea impozitării noilor forme de activitate profesională a medicului de familie, în proiectul de lege sunt propuse modificări la Codul fiscal. Este propusă completarea la art.5 cu noțiunea de activitate profesională în sectorul sănătății, ca mod de exercitare independentă a profesiunii de medic în una din formele de organizare a activității prevăzute de lege. De asemenea, este folosită o abordare similară cu impozitarea persoanelor care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, fiind propuse modificările de rigoare.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie pot beneficia de sprijin financiar și material din partea statului, de alte facilități și stimulente stabilite de legislație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării