main logo
3052

Doctori, despre situația sistemului medical: Angajații continuă să plece

Medicii Anatol Ciubotaru și Mihai Stratulat afirmă că doctorii continuă să plece din sistemul medical din R. Moldova, iar vinovate sunt autoritățile, care nu întreprind absolut nimic pentru a stopa acest fenomen.

Doctori, despre situația sistemului medical: Angajații continuă să pleceFoto: Simbol

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, medicul pediatru Mihai Stratulat a declarat că, timp de trei ani de când în R. Moldova este o nouă guvernare, în sistemul medical nu s-a implementat vreo reformă pentru ca medicii să rămână în țară, transmite Știri.md.

„Din păcate nu se face nimic pentru a opri plecarea medicilor din sistem. Sunt trei ani de când avem o altă guvernare și o nouă componență a Ministerului Sănătății, dar situația nu s-a schimbat, ba din contră, situația se înrăutățește de la an la an. Și nu pleacă doar medicii, dar familii întregi, familii tinere cu copii, deci situația demografică din țară este tot mai rea și mai rea și, din păcate, vedem că acest proces nu se oprește pentru că autoritățile nu întreprind nicio măsură pentru a opri plecarea acestor tineri”, a spus Mihai Stratulat.

Medicul pediatru a menționat că doctorii fie aleg să plece din sistemul de stat la cel privat, fie emigrează din țară pentru că nu sunt implementate reforme în sistemul medical.

La rândul său, ex-directorul Spitalului Republican, cardiochirurgul Anatol Ciubotaru, a spus că, în anul 2022, peste 450 de medici au plecat din sistemul medical, alegând să muncească în Uniunea Europeană sau peste ocean.

„Probabil, majoritatea medicilor pleacă în România, dar mulți pleacă și peste ocean, și în UE, iar moldovenii noștri sunt peste tot și să nu credeți că pleacă persoanele sărace. Din contră, pleacă cei care au carte și sunt înstăriți. Este adevărat că oamenii se gândesc la viitor, iar reformele care s-au făcut până acum denotă o tendință foarte negativă, iar cetățenii se gândesc la viitorul copiilor lor. În 2022, din R. Moldova au plecat peste 450 de medici, iar eu cred că în scurt timp la Iași se va deschide un spital de 1.500 de paturi și majoritatea medicilor din Bălți și Chișinău vor pleca să lucreze acolo. Ăsta e dreptul lor pentru că vor o viață mai bună și nu îi poate opri nimic”, a conchis Anatol Ciubotaru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării