Dispute pe piața cărnii de porc. Poziția producătorilor și procesorilor
Pe fondul discuțiilor privind o posibilă scumpire a cărnii de porc, Asociația Producătorilor de Carne de Porc (APCP) și unii procesatori intră în contradicție.

APCP susține că pe piață există suficiente cantități de carne și acuză unele voci din industrie de „manipulare” în favoarea scutirii de taxe la import. De cealaltă parte, procesatorii avertizează că ar putea apărea un deficit, iar prețurile ar putea crește dacă măsura nu este aplicată temporar, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Poziția Asociației Producătorilor de Carne de Porc din Republica Moldova
Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, reprezentanta Asociației, Aliona Ionescu, a menționat că „procesatorii își doresc eliminarea taxelor la cotele de import pentru carnea de porc”.
Afirmațiile au fost făcute „în contextul declarațiilor recente privind o presupusă creștere inevitabilă a prețului la carnea de porc”. ACPC afirmă că în Republica Moldova sunt suficiente cantități de carne de porc și invocă blocaje comerciale cauzate de lipsa unui parteneriat stabil între producători și procesatori.
„Și în situația că sectorul a fost lovit de pesta porcină africană prețurile la carnea de porc nu s-au majorat, respectiv nu există nici un temei pentru a majora (prețurile la) produsele finite”, a precizat pentru Teleradio-Moldova reprezentanta APCP.
„Pur și simplu procesatorii își doresc foarte mult eliminarea taxelor la cotele de import pentru carnea de porc. Dar aceasta este o gaură imensă pentru buget. Numai pentru anul 2025 și pentru lunile următoare, dacă aceste taxe vor fi eliminate, bugetul de stat riscă circa 150 de milioane de lei pierderi la buget, în medie, dacă facem o analiză comparativ cu datele din anul trecut, pentru produsele care ar putea fi importate”, a mai spus reprezentanta Asociației.
Potrivit acesteia, scutirea de taxe ar putea afecta întreg lanțul valoric, iar APCP solicită un exercițiu de transparență prin care „să se analizeze clar raportul dintre prețul materiei prime și prețul final de raft al produselor procesate”.
Asociația susține că importurile scutite de taxe ar putea afecta sectorul local.
Ce spun procesatorii?
Totodată, Eugen Salcuțan, administratorul unei întreprinderi de procesare a cărnii și fabricare a mezelurilor, susține că declarațiile APCP reprezintă producătorii mici, iar procesatorii și producătorii mari și-ar fi exprimat dorința de scutire la taxa de import în cadrul discuțiilor, pentru a suplini stocurile, care, dacă vor fi în deficit, ar putea duce la creșterea prețurilor.
„Totul pornește de la ideea că produsul finit poate să se scumpească necontrolat, din cauza prețului la materia primă — și asta lovește întotdeauna în consumatori, iar consumatorul, la noi, are un nivel de rezistență destul de redus, capacitatea de cumpărare”, susține Salcuțan.
Acesta a explicat că procesatorii nu sunt interesați în majorarea prețurilor, pentru că, odată cu creșterea acestora, vânzările scad: „nu poți să vinzi un produs sub posibilitatea de procurare a consumatorului”.
Eugen Salcuțan a declarat că se speculează că industria vrea să-și crească veniturile din majorarea de prețuri și scutirea de taxa de import. Însă scutirea de taxe a fost propusă doar ca o măsură temporară, pentru a nu fi afectate prețurile la produsele finite și doar pentru a suplini lipsurile, iar odată ce lipsurile vor fi completate, se poate renunța la măsura propusă.
*„Acum, din circuitul economic al Republicii Moldova au dispărut, de exemplu, 11.000 de tone de carne. Tot ce a fost îngropat în pământ în urma pestei porcine, este o tragedie, de fapt, pentru economia țării”, a relatat acesta. „Noi oricum suntem nevoiți să completăm, să importăm piesele anatomice pentru procesare”. Salcuțan a mai spus că materia primă pentru specialitățile de carne, cum sunt, de exemplu, urechile de porc, diferite rulade, a fost mereu suplinită din import.
„Deficitul de carne duce la majorarea de costuri”, invocă Salcuțan și spune că acestea ar putea crește în următoarele luni, în contextul în care „crescătorii completează dispariția porcinelor cu porc de import, viu, pentru abatorizare” din alte țări.
Potrivit acestuia, riscul se accentuează odată cu începerea sezonului cald. „Pericolul ne paște în lunile iunie, iulie, când este perioada căldurilor. Din câte știm, camioanele nu pot circula ziua, când temperaturile depășesc 30 de grade de căldură. Animalele vii se sufocă la temperaturi înalte”.
Situația, în vizorul Consiliului Concurenței
Consiliul Concurenței a declarat pentru Teleradio-Moldova că subiectul rămâne a fi în vizorul instituției.
Întrebată dacă au fost unele sesizări, comunicatoarea instituției a spus că nu s-a adresat nimeni, dar, dacă vor fi, „Consiliul Concurenței va examina orice adresare”.
Procesatorii din sectorul zootehnic au declarat și în preajma sărbătorilor de Paști că există riscul unui deficit de carne de porc la fermele autohtone, din cauza focarelor de pestă porcină africană depistate în țară.
Declarațiile au fost făcute de aceștia la întrevederea din luna martie cu premierul Dorin Recean, după ce două focare mari de pestă porcină au fost depistate, la ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde au fost înhumate 65.000 de capete, și la Cimișeni, raionul Criuleni, au fost sacrificați peste 1.000 de porci.
Totodată, ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat atunci că materie primă pe piață este suficientă, iar prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește. Iar șeful Direcției politici în sectorul zootehnic al Ministerului Agriculturii, Valentin Roșca, a declarat că „avem o situație destul de tensionată, dar încă nu este o situație de panică”. Potrivit funcționarului, pentru identificarea cantităților de carne de porc, autoritățile au avut discuții cu asociația de profil.