main logo
128

Directorul general al ANCD a efectuat o vizită de studiu în Serbia

În perioada 11-15 noiembrie 2024, directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), dr. hab. Aurelia Hanganu, ca parte a delegației Republicii Moldova, condusă de Ludmila Pavlov, secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), s-a aflat într-o vizită de studiu în Serbia.

Directorul general al ANCD a efectuat o vizită de studiu în SerbiaFoto: ANCD

Scopul vizitei a fost de a prelua cele mai bune practici și experiențe în domeniul educației, cercetării și inovării. Vizita a avut loc în contextul pregătirilor pentru Screening-ul bilateral cu Comisia Europeană pe capitolele de negocieri 25: Știință și Cercetare și Capitolul 26: Educație și Cultură, transmite Știri.md. 

Reprezentanții delegației moldovenești au avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Ministerului Educației, Ministerul Științei și Dezvoltării Tehnologice, Fondul de Cercetare, Fondul de Inovare din Serbia, în care au fost abordate subiecte de interes pentru țara noastră, precum oportunitățile de finanțare UE (fondurile de pre-aderare) și gestionarea eficientă a fondurilor europene pentru educație, cercetare și inovare. 

Totodată, membrii delegației au avut oportunitatea să viziteze mai multe instituții de cercetare și educaționale din Serbia cum ar fi: Fundația TEMPUS, Institutul de Chimie, Tehnologie și Metalurgie, Institutul de Cercetări  Biologice „Siniša Stanković”, Institutul de Boli Cardiovasculare „Dedinje”, etc.  

În cadrul vizitei, un interes vădit a prezentat experiența Serbiei în implementarea proiectului SAIGE, datorită căruia a fost posibilă fortificarea capacităților instituționale ale Fondului pentru Inovare și Fondului pentru Știință, dar și transformarea instituțiilor de cercetare din Serbia prin dezvoltarea finanțării competitive și o bună colaborare între știință și mediul de afaceri. 

Referindu-se la vizita efectuată în Serbia, directorul general al ANCD, Aurelia Hanganu, care a reprezentat Agenția, a subliniat importanța acesteia ca parte integrantă a eforturilor de a învăța din experiențele altor țări care au parcurs procesul de integrare europeană a țării. 

„Experiența Serbiei în gestionarea fondurilor europene pentru cercetare și inovare, precum și în crearea unei legături strânse între mediul academic, de cercetare și cel de afaceri, este un model pe care Republica Moldova îl poate adapta pentru a susține dezvoltarea domeniilor de cercetare și inovare. Am avut ocazia să învățăm din proiecte concrete, precum SAIGE, care a contribuit semnificativ la modernizarea instituțiilor de cercetare din Serbia”, a declarat Aurelia Hanganu.

Vizita de studiu s-a desfășurat cu suportul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de GIZ Moldova.

Foto: ANCD

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării