main logo
705

Directorul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate, vizat de CNA în dosarul insulinelor

Ieri CNA anunța că există o persoană vizată în dosarul achizițiilor de insulină Strim. Astăzi aflăm că este vorba despre directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci.

Directorul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate, vizat de CNAPoza simbol

Funcționarul nu are însă restricții de niciun fel, căci este cercetat în stare de libertate, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Potrivit informațiilor furnizate de CNA pentru Sănătate INFO, există în gestiune o „cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziția publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet. Din momentul pornirii investigațiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialiști în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană”, ne-a comunicat Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA. 

Astăzi aflăm că persoana vizată de anchetă este directorul CAPCS, Ivan Antoci, instituție responsabilă de procurările de medicamente, aparataj și dispozitive medicale pentru întreg sistemul sănătății. Surse care preferă să-și păstreze anonimatul spun că ar putea fi reaudiați din nou unii martori. CNA nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că este vorba despre Antoci. Am încercat să discutăm cu directorul CAPCS la telefon pentru a-l întreba dacă se consideră vinovat și care a fost implicarea sa în licitația privind procurarea Strim, dar acesta nu a răspuns la telefon. De la serviciu, ni s-a spus că Ivan Antoci este în concediu. 

Nu este clar ce probe deține CNA și cine au fost persoanele audiate. Ieri a fost demis prin hotărâre de Guvern directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, iar abia astăzi secretarul general al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a spus că ar fi fost forțat și șantajat să semneze anumite ordine în ceea ce privește procurarea insulinei Strim. 

„Strim a fost înregistrat foarte dubios la AMED, foarte rapid și asta trezește multe semne de întrebare. Pe 29 octombrie, Centrul pentru achiziții și procurări centralizate în sănătate (CAPCS) a anunțat licitația pentru achiziționarea analogilor de insulină pentru 2019. În aceeași zi, CAPCS a emis o scrisoare de modificare a cerințelor de licitație: din stilou injector preumplut în cartuș. Ca urmare, s-a modificat și data desfășurarii licitației – 20 noiembrie. 

Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare - penuri - care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită căutarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului”, a declarat Boris Gîlca pentru Agora. Tot el a declarat că pentru acest preparat nu există niciun fel de studii. 

„Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”. 

Sănătate Info a scris de mai multe ori despre faptul că au fost modificate de cinci ori condițiile și termele limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitației pentru asigurarea pacienților cu diabet cu medicamente vitale. Condițiile au fost modificate astfel încât biosimilarul Strim a devenit eligibil. Și suma licitației a crescut de la 20 de milioane la 109 milioane. Parte a licitației este și Polisano, firma condusă cândva de ex-ministra Sănătății Ruxanda Glavan, aceasta urmând să asigure bolnavii cu glucometre, teste și lanțete.   

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării