Diplomații ruși, petrecuți pe AIC de susținătorii Blocului Victorie
Cei trei diplomați ruși expulzați din Republica Moldova au părăsit astăzi țara. Aceștia au fost petrecuți pe Aeroportul Chișinău de susținătorii Blocului „Victorie”.

Unul dintre activiștii Blocului „Victorie”, care a condus manifestanții, Iuri Vitneanski, a cerut scuze pentru decizia Chișinăului, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
„Îmi pare foarte rău că nu ați părăsit Moldova la sfârșitul contractului, ci ați fost nevoiți să o faceți în grabă. (…) Sper că, atunci când vor veni vremuri mai bune, ne vom reîntâlni”, a spus acesta.
Mai mult, cu pancarte în mâini, cu steagul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, manifestanții au interpretat piesa „Katiușa” pentru cei trei diplomați.
Unul dintre cei trei diplomați expulzați este copreședintele Comisiei Unificate de Control, Alexandr Andreev, fapt confirmat chiar de ambasadorul agreat al Rusiei, Oleg Ozerov. Cel de-al doilea diplomat expulzat este Andrei Voșchinchin, acreditat în noiembrie 2023. Al treilea diplomat expulzat este Alexei Kurocikin, consilier al Ambasadei Federației Ruse.
Decizia de expulzare a celor trei diplomați ruși are loc în contextul situației legate de fuga deputatului moldovean Alexandr Nesterovschi, cu o zi înainte să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a anunțat că Rusia l-ar fi ajutat pe Nesterovschi să evite închisoarea, transportându-l în regiunea transnistreană cu o mașină cu numere diplomatice.
Pe lângă copreședintele Comisiei Unificate de Control, Alexandr Andreev, s-a menționat și numele atașatului Andrei Voșchinchin, acreditat în august 2023. Numele celui de-al treilea diplomat expulzat nu a fost comunicat deocamdată.
După expulzarea celor trei, Ambasada Federației Ruse rămâne cu șase diplomați la Chișinău și 15 persoane din stafful tehnic.
Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, a catalogat expulzarea drept „o lovitură serioasă” pentru relațiile bilaterale și pentru reglementarea transnistreană, considerând decizia „contraproductivă”.