main logo
5902

Dimineața sau seara, dușul nu are același efect. Varianta recomandată

Momentul dedicat igienei personale influențează starea de sănătate și echilibrul microbiologic al pielii. Deși pare o alegere de rutină, cercetările arată că dușul de dimineață sau cel de seară determină reacții diferite la nivelul organismului.

Dimineața sau seara, dușul nu are același efect. Varianta recomandatăFoto: Shutterstock

Specialiștii susțin că una dintre opțiuni este mai eficientă, în funcție de procesele biologice care se declanșează în timpul nopții și la începutul zilei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Dușul este o parte esențială a oricărei rutine de igienă, indiferent de momentul preferat al zilei, deoarece ne ajută să îndepărtăm murdăria și excesul de sebum de pe piele, ceea ce poate preveni apariția iritațiilor și a infecțiilor cutanate. 

Deși mulți cred că mirosul corporal este cauzat de transpirație, specialiștii explică faptul că acesta este produs de bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii, iar bacteriile, în special stafilococii, folosesc transpirația ca sursă directă de hrană.  

Pe parcursul zilei, pielea și părul colectează inevitabil poluanți și alergeni, precum praful și polenul, pe lângă acumulările obișnuite de sebum. 

Deși unele dintre aceste particule sunt reținute de haine, altele vor ajunge inevitabil pe lenjeria de pat și pe perne. Transpirația și sebumul favorizează, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor care alcătuiesc microbiomul pielii, bacterii care pot fi transferate din nou pe cearșafuri. 

Dimineața și seara, efecte diferite asupra pielii 

Dușul făcut seara poate elimina o parte din alergenii, transpirația și uleiurile acumulate în timpul zilei, astfel încât mai puține dintre acestea să ajungă în pat. Chiar dacă igiena corporală a fost realizată înainte de culcare, pe parcursul nopții au loc procese fiziologice normale care favorizează activitatea florei microbiene de la nivelul pielii. 

Acestea pot duce la depunerea unor particule pe lenjeria de pat și la dezechilibre care devin vizibile dimineața. Efectul curățării oferit de dușul de seară poate fi anulat în mare parte dacă lenjeria de pat nu este spălată regulat. 

Microbii prezenți în lenjeria de pat pot fi transferați pe corpul tău curat în timpul nopții. De asemenea, dușul de seară nu împiedică pielea să elimine celule moarte, care pot deveni hrană pentru acarienii din praf, declanșând alergii sau agravând simptomele astmului. Dușul de dimineață ajută la îndepărtarea celulelor moarte de piele, precum și a bacteriilor sau transpirației acumulate de la lenjeria de pat pe timpul nopții. 

Recomandarea specialiștilor

Microbiologii susțin igiena realizată dimineața și subliniază beneficiile acesteia asupra echilibrului bacterian al pielii și stării generale de prospețime. Totuși, alegerea momentului dedicat igienei rămâne una personală, influențată de rutină și stil de viață. Indiferent de preferință, eficiența oricărui gest de curățare depinde și de alți factori, cum ar fi frecvența spălării lenjeriei de pat.

Pentru a limita acumulările de particule biologice, specialiștii recomandă ca aceasta să fie curățată cel puțin o dată pe săptămână. Spălarea regulată contribuie la îndepărtarea microorganismelor, a celulelor epiteliale și a eventualilor spori fungici care se pot dezvolta în fibrele textile, împreună cu substanțele care le susțin dezvoltarea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării