main logo
1398

Dictatură inventată: Cum opoziția prorusă manipulează opinia publică

În ultima perioadă tot mai multe voci din opoziția prorusă din țara noastră etichetează actuala administrație de la Chișinău drept „dictatură”. Comunitatea WatchDog a analizat mesajele și discursurile publice ale acestor politicieni, concluzionând că utilizarea acestui termen este complet lipsită de substanță și se face de cele mai multe ori din necunoașterea reală a semnificației acestui concept, sau cu intenții clare de manipulare.

Dictatură inventată: Cum opoziția prorusă manipulează opinia publicăFoto. WatchDog.MD

„Această narațiune nu doar că denaturează realitatea politică, dar face parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare, al cărei scop este inducerea confuziei în societate și erodarea încrederii în instituțiile statului”, se menționează în analiză, transmite Știri.md.

Prin definiție, dictatura este un regim politic în care întreaga putere se concentrează în mâinile unei singure persoane sau ale unui grup restrâns, în absența alternanței democratice la guvernare. 

În lumea contemporană, care tinde spre consolidarea valorilor democratice, regimurile dictatoriale continuă să existe în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în America de Sud, Asia sau Africa. Astfel de cazuri sunt bine documentate și evidențiază trăsături comune ale dictaturilor: suprimarea opoziției, limitarea libertății de exprimare și controlul strict asupra instituțiilor statului. 

Cele mai cunoscute regimuri dictatoriale pentru publicul din Republica Moldova sunt:

  • Belarus – Aleksandr Lukașenko se află la putere din 1994;
  • Siria – Familia Assad a controlat țara timp de peste 54 de ani;
  • Federația Rusă – Vladimir Putin conduce statul din anul 2000, fie direct, fie prin intermediari.
  • Iran – actualul regim se află la guvernare din 1979.

„Prin comparație, în Republica Moldova, actualul partid de guvernare a obținut majoritatea parlamentară în urma alegerilor din 2021, desfășurate în mod liber și corect – aspect confirmat de rapoartele oficiale ale misiunilor internaționale de observatori. În toamna acestui an, urmează să aibă loc un nou scrutin parlamentar, iar până în prezent nu există nicio suspiciune credibilă privind interferența instituțiilor statului în procesul electoral sau alte acțiuni specifice unui regim dictatorial”, mai notează comunitatea WatchDog.

Sursa citată a enumerat cele mai esențiale trăsături ale unui regim dictatorial:

- Încălcarea sistematică a drepturilor omului;

- Lipsa presei independente;

- Suprimarea opoziției reale;

- Alegeri trucate sau inexistente;

- Lipsa separației puterilor în stat.

Expert WatchDog.MD, Grigore Guzun, notează că discursul care etichetează actuala guvernare drept „dictatură” face parte dintr-o strategie clasică de manipulare, frecvent utilizată de propaganda prorusă în momentele în care guvernele democratice adoptă măsuri ferme împotriva corupției, influenței străine sau a rețelelor de interese conectate la Moscova. 

„Termeni precum „dictatură” sau „cenzură” sunt utilizați abuziv, în mod populist, pentru a crea panică și neîncredere în rândul cetățenilor. În realitate, dictatura înseamnă abolirea libertăților fundamentale, suprimarea opoziției reale, controlul absolut asupra instituțiilor statului, mass-mediei și societății civile. Asemenea caracteristici sunt evidente în regimuri precum cele din Rusia, Belarus, Iran sau alte state autoritare”, explică expertul.

Republica Moldova, în ciuda provocărilor specifice unui stat în tranziție, funcționează pe baze democratice: alegerile sunt libere și corecte, presa independentă este activă, opoziția se exprimă fără restricții, iar cetățenii au dreptul să-și decidă singuri viitorul. 

„A eticheta acest context drept dictatură nu doar că denaturează realitatea, ci și subminează valorile democratice pe care o
societate liberă trebuie să le apere”, a adăugat expertul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării