main logo
998

Dezbateri privind foametea din Basarabia, la Muzeul Național de Istorie

Peste 20 de elevi din mai multe școli din Republica Moldova au participat la un atelier de dezbateri dedicat foametei din anii 1946-1947, desfășurat la Muzeul Național de Istorie. Evenimentul a avut ca scop promovarea memoriei victimelor și dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor, fiind parte a programului dedicat Zilei Comemorării Victimelor Foametei.

Dezbateri privind foametea din Basarabia, la Muzeul Național de IstorieImagine simbol

Dezbaterile au fost susținute de studenți ai Facultății de Istorie și Educație pentru Societate a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care au discutat despre contextul istoric, cenzura totalitară și metodele de propagandă sovietică, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Această foamete a fost organizată de regimul sovietic. Adevărul despre această tragedie a ieșit la iveală abia după deschiderea arhivelor în perioada perestroikăi”, a explicat unul dintre participanți.

Elevii au apreciat evenimentul ca fiind util nu doar pentru pregătirea școlară, ci și pentru conștientizarea impactului acelor politici asupra societății.

„Este important să discutăm aceste teme și să menținem vie memoria victimelor”, a spus o elevă.

„Ne-am propus să le oferim tinerilor abilități de a identifica și contracara propaganda, inclusiv cea care continuă să fie diseminată în prezent de Federația Rusă”, a declarat Ludmila Cojocaru, coordonatoare la Muzeul Național de Istorie.

Istoricii susțin că foametea din 1946-1947 a fost provocată nu doar de secetă și urmările războiului, ci și de politicile deliberate ale regimului sovietic.

„Țăranii au fost lipsiți de rezerve alimentare, iar în unele cazuri s-a ajuns la canibalism. A fost o dezumanizare totală”, a declarat Anatol Țăranu, doctor în istorie.

În acea perioadă, peste 250.000 de persoane au murit de foame în Basarabia – aproape 10% din populația de atunci. Au fost raportate aproape 400.000 de cazuri de distrofie și circa 200 de cazuri de canibalism.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării