main logo
1612

Dezbateri încinse privind vaccinurile: Proiectul nu e pentru Sputnik V?

Proiectul de lege care reglementează procedura de procurare a vaccinurilor anti-COVID-19 cu derogare de la prevederile legii privind achizițiile publice a provocat dezbateri aprinse în plenul Parlamentului.

Dezbateri încinse privind vaccinurile: Proiectul nu e pentru Sputnik V?

După lungi discuții a fost luată o pauză, în cadrul căreia comisia de profil urmează să examineze amendamentele deputaților, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Proiectul prevede că, în cazuri de extremă urgență, contractele de achiziții publice privind achiziționarea vaccinului anti-COVID vor fi oficiate fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinului.

Este stabilită perioada cuprinsă între data publicării anunțului de participare la achiziționarea vaccinurilor în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă.

„Nu e clar dacă Guvernul direct va procura vaccin de la producător sau nu lasă o portiță prin care să apeleze și la intermediari.

Maniera în care e întocmit acest proiect trezește multe întrebări. Încercăm să rezolvăm niște probleme prin măsuri netradiționale. 

Care vor fi criteriile de selectare, preț, calitate? Dacă deja e stabilit vreun producător și urmează doar niște proceduri formale? Cine va răspunde dacă se vor pierde bani și va fi procurat?”, a întrebat Dinu Plângău (PPDA).

„Dacă vom îmbunătăți prea mult, riscăm să nu votăm acest proiect de lege. Toate vaccinurile înregistrate trebuie să nimerească pe piața din Republica Moldova”, a comentat speakerul Zinaida Greceanâi.

„Pandemia e folosită ca paravan pentru a acoperi tot felul de prostii. Avem bagajul de un an în care s-au făcut scheme și pe măști, dezinfectanți.

Care este certitudinea că nu o să se întâmple așa și în cazul vaccinului. Nu spunem că nu e nevoie de vaccin, dar nu în folosul corupției”, a spus Dumitru Alaiba (PAS).

„Ieri a fost înregistrat un nou record, nimeni nu poate să știe ce va fi mâine. Anumite țări pot să aibă stocuri, de ce RM nu ar putea accesa aceste stocuri?

Îngustarea negocierilor pe principiul doar pe producătorii autorizați, automat lanțul logistic nu poate avea loc. Sarcina este de a sigura în termeni restrânși asigurarea cu vaccin a populației”, a fostul răspunsul socialistului Petru Burduja, președinte al Comisiei Economie.

Examinarea proiectului de lege nu a trecut fără dezbateri.

„Nu cumpărăm cuvoare cu X producători necunoscuți. E clar care sunt producătorii. O să mergeți pe negocieri fără anunț sau pe licitații?

Ținând cont că doar Sputnik V e autorizat, iar celelalte pot fi doar importate. De ce din ianuarie nu se putea de intrat în negocieri. Era clar care sunt jucătorii pe piață”, a menționat Dan Perciun (PAS).

„Cunoașteți bine că fiecare vaccin are o anumită logistică. De ce să nu dezlegăm mâinile acestei comisii speciale care să meargă pe toate călile ca să aducă vaccin în țară”, a răspuns Burduja.

„Că e pandemie știm demult, că e nevoie de vaccinare, la fel. Guvernul nu alocă bani pentru vaccinare. Despre achiziții s-a vorbit foarte puțin.

Observăm cum Guvernul interimar realocă ceva bani din fondul de rezervă și zice că o doză va costa 10 dolari.

În paralel apare informația care sunt costurile la celelalte vaccinuri. Cumva Sputnik V e 10 dolari.

Acest proeict nu se face special pentru a procura Sputnik V? Sunt coincidențe care mă pun pe gânduri”, a spus și Alexandru Slusari (PPDA).

„Pentru ce atâtea discuții? Poate începem să discutăm formulele chimice ale acestor vaccinuri. Trebuie de găsit fără niciun fel de alintat.

Ne dăm în spectacol și ne arătăm mușchii. Acest proiect trebuie urgent de votat și trimis la Președinție”, a intervenit Andrian Candu (Pro-Moldova) și a invocat articolul prin care să fie încheiate dezbaterile.

Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Știri.md amintește că proiectul a fost votat în două lecturi cu 68 de voturi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării