main logo
7274

Dezastru la Ștefan Vodă: Agricultorii din regiune se plâng de secetă

Lanurile de grâu din sudul Republicii Moldova, în special în raionul Ștefan Vodă, sunt afectate grav de secetă. Deși culturile par promițătoare la suprafață, spicul este aproape gol, iar fermierii vorbesc despre un an agricol dezastruos.

Dezastru la Ștefan Vodă: Agricultorii din regiune se plâng de secetăImagine simbol

„Roada este foarte slabă, sunt puține boabe în spic. Este un an practic dezastruos, după 2020 este al doilea an în care zona noastră suferă foarte mult”, a declarat Vasile Dînga, agricultor din regiune, transmite Știri.md, cu referire la TV8.md. 

Deși au utilizat tehnologii moderne de tip „no till” pentru a conserva umezeala, rezultatele sunt departe de așteptări. Familia Dînga a cultivat 150 de hectare de grâu, însă din cauza lipsei de precipitații, producția abia dacă va atinge trei tone la hectar, comparativ cu cele cinci tone obținute anul trecut.

„Nu ne scoatem nici măcar cheltuielile. La prima grupă suntem practic pe minus”, a adăugat fermierul.

Situația este și mai gravă pentru alte culturi. Peste 80% din lanurile de floarea-soarelui sunt afectate de arșiță. Agricultorul Petru Onofrei, care a investit peste 17.000 de euro în 35 de hectare de floarea-soarelui, spune că nu va reuși să-și acopere nici datoriile: „Anul acesta nu ai ce vinde. Rapița e foarte slabă. Nu știu cum să ieșim din datorii”.

În schimb, în nordul și centrul țării, condițiile meteo au fost mai favorabile. Acolo, fermierii se pregătesc să înceapă recoltarea grâului în următoarele zile și estimează producții de până la 4,5 tone pe hectar.

„Așteptăm o producție bună, între trei și patru tone jumătate pe unele câmpuri. Au fost și aici fluctuații de temperatură, dar nu ca în sud”, a precizat Boris Boinicean, agricultor din nordul țării.

Anul trecut, în Republica Moldova s-au recoltat în total 990.000 de tone de grâu, dintre care 640.000 au fost consumate pe plan intern. În 2025, autoritățile estimează că producția va fi suficientă pentru acoperirea necesarului intern, cu o cantitate prognozată de 1.180 de tone, dintre care 850 de tone ar putea fi exportate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării