main logo
2019

Deținuții din penitenciarele ilegale din Transnistria, lăsați în frig

Peste 4.000 de persoane, deținute ilegal în așa-numitele penitenciare controlate de regimul de la Tiraspol, riscă să fie grav afectate de criza energetică, care a lovit regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Clădirile, încălzite anterior cu gaze naturale, au rămas acum fără căldură, ceea ce înrăutățește condițiile de detenție, deja precare înainte de această criză.

Deținuții din penitenciarele ilegale din Transnistria, lăsați în frigImagine simbol

Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, a declarat că situația este agravată și de imposibilitatea autorităților de la Chișinău de a monitoriza direct situația în regiune. Pe fundalul crizei energetice, Biroul politici de reintegrare avertizează că condițiile de detenție ilegală în stânga Nistrului riscă să degradeze și mai mult, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Așa-numitele instituții penitenciare din regiunea transnistreană aveau cazangerie separată, care era pe gaze. Odată cu debranșarea gazului din 1 ianuarie 2025, ca și alte instituții din regiune, nu mai sunt asigurate cu gaze naturale, respectiv nu se mai încălzesc. În astfel de situații, deținuții se află în condiții fără căldură. Nu cunoaștem alte informații, dacă li se permit anumite instalații electrice improvizate sau nu, dar cu siguranță căldura nu este asigurată prin centralele pe care le aveau acele instituții de detenție. Este o situație destul de gravă. Acces în așa-numitele penitenciare instituțiile de monitorizare nu îl au, la fel nici alte mecanisme de monitorizare. Deci, situația reală este foarte complicat de aflat”, a declarat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Și Biroul politici de reintegrare admite că condițiile de detenție ilegală în cele trei penitenciare din regiunea transnistreană riscă să se agraveze pe fundalul crizei energetice.

„În locurile privative de libertate din regiunea transnistreană, inaccesibile pentru autoritățile constituționale, condițiile de detenție ilegală au fost foarte precare până la declanșarea crizei energetice, iar la moment este posibilă degradarea acestora”, mai spune Vieru.

Biroul a precizat că unul din cele două penitenciare din orașul Bender, subordonate autorităților constituționale, își desfășoară activitatea în regim normal. Este vorba de Penitenciarul nr.8, infrastructura căruia a fost adaptată la capacitatea de funcționare autonomă de situația din oraș.

„Penitenciarul nr.12 e dependent de infrastructura orășenească și a fost deconectat de la încălzirea centralizată, însă, datorită dotării instituției cu sistem de încălzire alternativă, prin intermediul unui proiect finanțat prin Programul activităților de reintegrare a țării, dacă e necesar se conectează generatorul de curent electric”, explică responsabilii de la Biroul politici de reintegrare.

Ombudsmanul Ceslav Panico avertizează că pe lângă penitenciare, criza energetică afectează grav și alte instituții esențiale, precum spitalele și centrele pentru persoane vulnerabile. În această perioadă, drepturile fundamentale ale oamenilor, precum accesul la sănătate, hrană și apă, pot fi grav afectate.

Potrivit lui, Oficiul Avocatului Poporului monitorizează atent situația și depune eforturi pentru a preveni o criză umanitară în regiune. Totuși, intervențiile sunt îngreunate de lipsa accesului și de refuzul așa-ziselor autorități de la Tiraspol de a colabora, a mai spus avocatul poporului.

„Nu avem încă o claritate care sunt strategiile lor de intervenție sau dacă ar fi interesați de serviciile oferite de Chișinău. Din câte înțeleg, au fost propuneri, dar probabil au fost refuzate. Vedem în 10 zile, când resursele energetice vor fi la limită. Suntem îngrijorați pentru persoanele care nu pot ieși singure dintr-o încăpere, cei din închisoare, din centre”, explică Panico.

Criza umanitară din regiunea transnistreană a fost generată intenționat de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova, consideră avocatul Vadim Vieru

Potrivit lui, Chișinăul trebuie să identifice, pe de o parte, soluții rapide pentru a sprijini populația afectată, inclusiv persoanele deținute ilegal, iar pe de altă parte, să revină la masa de dialog cu Tiraspolul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării