Dermatita atopică, tot mai frecventă la copii: Avertismentul medicilor
Numărul copiilor diagnosticați cu dermatită atopică este în creștere în R. Moldova și la nivel global. Potrivit specialiștilor, această afecțiune inflamatorie cronică a pielii afectează aproape 30% dintre copii și poate apărea încă din primele zile de viață.

Dermatita atopică se manifestă prin piele uscată, roșeață, mâncărimi intense, erupții și risc crescut de infecții. Deși nu este o boală contagioasă, impactul său asupra calității vieții copiilor și părinților este semnificativ, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Mihaela Antociuc, o mamă stabilită în Suedia, povestește că fiul ei s-a confruntat cu simptomele încă de la naștere.
„Locuiesc într-o zonă cu climă foarte uscată. Când l-am născut pe băiețelul meu, au apărut pete asemănătoare cu dermatita atopică. Pediatrul ne-a confirmat diagnosticul. Și soțul meu are această problemă, deci este ceva transmis genetic. Iarna, iritațiile reapar, iar vara, căldura intensifică simptomele”, a spus femeia.
Boala este favorizată de factori genetici, dar și de mediu – în special de clima uscată sau de poluarea ridicată din zonele urbane.
„În ultimii cel puțin trei ani, numărul cazurilor a crescut esențial. Nu putem spune cu exactitate de ce, dar știm că factorul genetic are un rol decisiv”, spune Viorica Sorbalo, medic de familie.
Părinții care se confruntă cu această afecțiune trebuie să adopte măsuri de îngrijire zilnică, pentru a preveni agravarea stării pielii.
Irina Batâr, asistent universitar la catedra de dermatovenerologie, atrage atenția asupra produselor folosite în igiena copiilor: „Nu trebuie spălați des, iar băile spumante pot irita pielea. Copiii cu dermatită atopică au pielea mai uscată și sunt mai expuși la infecții virale sau bacteriene, precum impetigo sau veruci.”
Tratamentul dermatitei atopice constă în controlul simptomelor, prin hidratarea constantă a pielii, evitarea factorilor declanșatori și aplicarea de creme specializate. În multe cazuri, afecțiunea poate să dispară la vârsta adultă, însă sunt frecvente reaparițiile, mai ales în perioadele de stres fizic sau emoțional.
Specialiștii atrag atenția că aproximativ jumătate dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta ulterior rinită alergică sau astm bronșic.