Deputat PAS: Moldova nu a primit vaccinuri COVID-19 expirate. E un fals
Deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, a negat afirmațiile privind livrarea de vaccinuri expirate împotriva COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit oficialului, vaccinurile ajungeau în toate țările aproape imediat după producere și „termenul lor de valabilitate nu avea cum să expire”.

„Noi nu am putut primi vaccinuri expirate, nu este adevărat!”, a declarat Adrian Belîi în cadrul unei emisiuni TV, transmite Știri.md, cu referire la TV8.md.
Deputatul a menționat că, în plină pandemie, când întreaga lume avea nevoie urgentă de vaccinuri, companiile farmaceutice au început să colaboreze între ele, ceea ce a dus la apariția unor tipuri complet noi de vaccinuri, bazate pe tehnologia ARN mesager (mARN).
De asemenea, el a subliniat că, spre deosebire de medicamentele obișnuite, care trec prin teste îndelungate pentru a determina o formulă stabilă și termenul de valabilitate, noile vaccinuri mARN au fost dezvoltate în condiții de lipsă acută de timp. Acest lucru a dus la stabilirea inițială a unui termen de valabilitate pe baza unor calcule teoretice minime.
„S-a luat un parametru teoretic minim estimativ, pentru a se stabili cu certitudine o formulă stabilă a vaccinului, adică termenul de valabilitate. De aceea toate vaccinurile anti-COVID au avut inițial un termen de valabilitate foarte scurt (...)”, a explicat el.
Belîi a adăugat că, odată cu acumularea de date și cu apariția unor noi cercetări, s-a constatat că termenul de valabilitate real al vaccinurilor era mai mare decât cel indicat inițial.
„Studiile au demonstrat că termenul real de valabilitate al vaccinurilor era mai mare în practică și, păstrând siguranța și stabilitatea acestora, termenul le-a fost prelungit oficial”, a spus deputatul.
Amintim că, anterior, Marian Lupu, președintele Mișcării Respect Moldova și fost șef al Curții de Conturi, a dezvăluit că a fost supus presiunilor, alături de colegii săi auditori, pentru a modifica sau anula un raport care viza administrarea a peste 7.000 de doze de vaccin cu termen expirat cetățenilor Republicii Moldova.
În cadrul unei emisiuni, Lupu a precizat că, în urma auditului efectuat de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătății, au fost constatate două aspecte majore: existența a peste 70.000 de certificate de vaccinare false și administrarea a mii de doze de vaccin cu termen expirat. Aceste constatări au fost făcute pe un eșantion de doar 25-30% din totalul analizat.