main logo
2124

Deputat, despre cazul lui David Schwartz: Amintește de epoca sovietică

„Aceste practici amintesc de perioada cenzurii de partid din epoca sovietică. După 30 de ani de atunci, acesta este primul caz când un spectacol este îngropat, la un telefon venit din cabinetele de stat.”

Deputat, despre cazul lui David Schwartz: Amintește de epoca sovieticăImagine simbol

Așa a comentat deputatul PSRM Adela Răileanu cazul în care regizorul român David Schwartz s-a plâns de cenzură și autocenzură în procesul de realizare a unui spectacol pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău, transmite Știri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Adela Răileanu a anunțat că a adresat o interpelare ministrului Culturii și directoarei Teatrului „Luceafărul”, în care a solicitat detalii despre motivele anulării spectacolului lui David Schwartz.

„Într-un interviu recent, cunoscutul regizor și dramaturg român David Schwartz a dezvăluit detalii despre anularea spectacolului „Invizibil” la Teatrul Republican „Luceafărul”. Potrivit acestuia, motivele anulării ar fi de natură politică, după ce reprezentanții puterii au descoperit în piesă critici aduse partidului de la guvernare și președintelui R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit regizorului David Schwartz, considerat un nume greu în teatrul documentar din România, tema corupției, abordată în spectacol, a generat o serie de reacții vehemente și acuzații de „antipatriotism” din partea unor colaboratori ai teatrului. Apoi au urmat semnale clare de cenzură directă și indirectă, ceea ce ridică mari semne de întrebare despre starea actuală a libertății de expresie în spațiul cultural din Republica Moldova”, a scris deputatul.

Știri.md amintește că regizorul și dramaturgul din România David Schwartz a spus că spectacolul său despre corupție ar fi nemulțumit reprezentanții Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), iar într-un final s-ar fi decis amânarea lui cu un an.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării