main logo
599

Depresia postnatală: Cum să îți dai seama că trebuie să ceri ajutor

Fiecare femeie care a născut trebuie să completeze un chestionar, la medicul de familie, pentru a afla dacă suferă sau nu de depresie postnatală și, dacă da, să se adreseze la un specialist. În realitate, nu toți medicii împart aceste teste și puține mame știu unde să caute ajutor.

Depresia postnatală: Cum să îți dai seama că trebuie să ceri ajutorImagine simbol

O mamă în vârstă de 40 de ani din Capitală, Diana Damian, povestește că încă trăiește efectele unei depresii pe care a resimțit-o acum doi ani, când a adus pe lume al treilea copil, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Ea spune că atunci nu avea nicio energie și nu voia nimic, avea negru în fața ochilor și nu vedea lumina de la capătul tunelului. 

La începutul perioadei post-partum nu recunoștea stările depresive, iar când băiețelul ei avea șase luni, și-a dat seama că nu mai voia să se ridice din pat și nu găsea motive să facă asta.

Evaluarea trebuie făcută în primele opt săptămâni

Diana susține că simțea în acele momente dureri fizice în tot corpul și tot ce făcea i se părea lipsit de sens. Când încerca să vorbească cu soțul său, acesta, în loc să o susțină, o descuraja și mai mult. Totuși, alături de ea a fost tatăl său, care i-a propus să lase mezinul la ei pentru o săptămână ca ea să-și revină puțin. Cu toate acestea, o săptămână s-a transformat în două. 

De asemenea, femeia susține că medicul de familie niciodată nu a întrebat-o cum se simte. De menționat că medicul de familie este obligat, la prima vizită pe care o face la domiciliul unei lăuze, să îi dea un chestionar numit „Scala Edinburgh de evaluare a depresiei postnatale”. Formularul poate fi utilizat pentru a determina starea emoțională a femeilor în primele șase-opt săptămâni după ce au născut.

Tristețea baby-blues versus depresia post-partum

Potrivit psihologilor, în primele săptămâni de la naștere este dificil și aproape imposibil ca o femeie să fie diagnosticată cu depresie post-partum și vorbesc mai degrabă despre ceea ce numesc „tristețea baby-blues”.

Valentin Ciobanu, psiholog și psihoterapeut, spune că femeile vin adesea și zic „Mi se pare că am depresie”, dar, după un șir de întrebări și discuții, se constată că ele sunt într-un episod de tristețe postnatală.

De asemenea, ea spune că această tristețe apare imediat după naștere și durează doar două-trei săptămâni și trece de la sine.

Pentru a scăpa de depresie, Diana mărturisește că a început să asculte podcasturi despre sănătatea mintală, să-și schițeze niște obiective pe termen lung și, după jumătate de an, viața ei a intrat pe un alt făgaș. 

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) nu are o statistică a femeilor din R. Moldova care suferă de depresie postnatală. Se știe că, în 2022, peste 1.000 de persoane erau diagnosticate cu tulburări depresive și anxietate. Numărul celor care suferă în tăcere este, însă, mult mai mare - fie că nu cunosc unde se pot adresa după ajutor, fie că nu au bani pentru terapie.

Unde poți apela pentru ajutor

Orice persoană se poate adresa medicului său de familie, care îl poate direcționa către un psihiatru. De asemenea, în Moldova există 40 de centre comunitare de sănătate de mintală, care oferă servicii de asistență medicală și reabilitare psihosocială. Acestea se găsesc în toate centrele raionale și municipiile din țară și se află, de cele mai dese ori, în incinta sau în apropierea centrelor de sănătate.

La aceste centre comunitare se pot adresa oameni de orice vârstă, cu simptome de tulburări mintale și de comportament sau membrii familiilor lor. Ajutorul este gratuit și confidențial.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării