Delegația BNM și-a încheiat vizita de lucru la Washington
Vizita delegației Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, în perioada 21-26 aprilie 2025, la Washington, s-a încheiat cu participarea la evenimentul „Regional Economic Outlook Breakfast”, organizat de Fondul Monetar Internațional (FMI) - un forum de dialog între liderii financiari globali și investitori internaționali.

În cadrul acestui eveniment, guvernatoarea BNM a susținut un discurs în care a evidențiat reziliența economiei Republicii Moldova, angajamentele pentru stabilitate macroeconomică și reforme financiare sustenabile, subliniind totodată provocările din regiune, transmite Știri.md.
„În pofida contextului geopolitic și economic incert, Republica Moldova demonstrează că poate avansa pe calea reformelor și a integrării europene. Parteneriatele internaționale solide și investițiile responsabile sunt necesare pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea pe termen lung”, a declarat doamna Anca Dragu.
Evenimentul a reunit peste 50 de lideri din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est - guvernatori ai băncilor centrale, miniștri de finanțe și oficiali de rang înalt - care au discutat despre politici menite să consolideze reziliența și să stimuleze creșterea economică în regiune.
Pe parcursul vizitei, delegația BNM a avut o serie de întrevederi de nivel înalt cu instituții financiare internaționale și parteneri strategici, precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, investitori internaționali și reprezentanți ai Departamentului Trezoreriei SUA ș.a. Scopul acestor discuții a vizat consolidarea parteneriatelor externe și abordarea unor teme importante pentru reziliența economică, gestionarea presiunilor inflaționiste și susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
Unul dintre subiectele centrale a fost implementarea Programului susținut de FMI pentru Moldova, împreună cu lansarea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), la solicitarea BNM, menit să ofere o imagine obiectivă asupra sistemului financiar al țării și să faciliteze reformele necesare în conformitate cu standardele internaționale, precum Basel III.
În cadrul întrevederilor cu Departamentul Trezoreriei SUA, inclusiv cu Scott Rembrandt, Secretar Adjunct pentru politică strategică, și Brian McCauley, Secretar Adjunct pentru Europa și Eurasia, s-au abordat aspecte privind consolidarea cooperării internaționale, precum și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Vizita a inclus și participarea la o dezbatere de nivel înalt organizată de Banca Mondială, pe tema incluziunii financiare ca motor al dezvoltării durabile în Europa și Asia Centrală. În intervenția sa, guvernatoarea BNM a evidențiat progresele Republicii Moldova în domeniul digitalizării serviciilor financiare, precum și inițiativele de extindere a accesului populației la instrumente financiare moderne.
Un punct important al vizitei l-au constituit și întrevederile bilaterale cu liderii FMI și ai Grupului Băncii Mondiale, desfășurate chiar în debutul reuniunilor. Discuțiile au consolidat angajamentele pentru reforme structurale și au subliniat progresele Republicii Moldova în menținerea stabilității macroeconomice, precum și agenda de reforme a băncii centrale în contextul integrării Republicii Moldova în zona SEPA și în comunitatea europeană.
De asemenea, la Washington, delegația BNM a participat și la reuniunea Constituentei FMI și Băncii Mondiale, din care face parte Republica Moldova. Liderii țărilor membre au analizat principalele provocări economice și geopolitice actuale, cu un focus pe impactul conflictelor regionale și pe necesitatea întăririi solidarității internaționale. Moldova, împreună cu celelalte state membre ale Constituentei, și-a reconfirmat sprijinul ferm pentru Ucraina.
Delegația Republicii Moldova la reuniunile FMI și GBM a fost condusă de ministrul finanțelor, Victoria Belous, și de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Din delegație au mai făcut parte prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu.
Reuniunile de primăvară ale GBM și FMI reprezintă un forum important pentru schimbul de opinii, idei și experiențe în sectorul financiar internațional, oferind o platformă de dialog în vederea identificării soluțiilor pentru provocările economice regionale și globale.