Defrișare ilegală de copaci la Durlești: Moldsilva va face verificări
Nemulțumiri la Durlești. Mai mulți locatari sunt indignați de faptul că, într-o pădure de lângă casele lor, se taie copacii. Oamenii spun că un bărbat care și-a ridicat acolo locuință, ar fi îngrădit ilegal terenul din apropierea curții sale.

Oamenii cred că arendașul s-a apucat să defrișeze arborii pentru că ar vrea să construiască alte locuințe. Acesta, însă neagă. Contactat de TV8, șeful de la Moldsilva a promis să se implice, transmit Știri.md cu referire la tv8.md.
Locatarii de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești au ieșit în stradă, după ce au observat că din pădurea situată în apropierea caselor au început să fie defrișați copacii, mai mult, fâșia forestieră a fost îngrădită de un arendaș. Oamenilor li s-a spus că se taie copacii bolnavi sau uscați, dar de fapt, ar fi toți la rând.
Chiar lângă acestă fâșie forestieră se află și casa în construcție a bărbatului care ar face lucrările de defrișare. Acum, locatarii bat alarma și spun că în locul pădurii ar putea apărea și alte construcții sau chiar continuitatea curții. Ei vor ca gardul să fie scos, iar copacii lăsați să crească în voie.
Bărbatul însă neagă și susține că gardul a fost pus, pentru că deseori a văzut boschetari acolo.
L-am sunat pentru o reacție pe șeful de la Moldsilva, care ne-a promis să investigheze subiectul. Cât despre terenurile arendate, statul este în plin proces de recuperare.
„Ele nu se mai dau în arendă, dar au fost date cândva. Noi acum suntem în plin proces de recuperare a lor. Ca să vă spun așa, de la vreo 600 de contracte inițiale, acum am ajuns la 200 și ceva. Încercăm să recuperăm aceste terenuri, mai ales că și plata pentru arendă a crescut în ultimul timp. Lumea încearcă să scape de ele, pentru că se cheltuie mulți bani. Nu toată lumea a înțeles pentru ce, acele terenuri a fost date în arendă”.
Arendarea pădurilor a fost posibilă după ce în 2008, Guvernul Tarlev a emis o hotărâre prin care a aprobat Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică şi de recreere.
Contractele cu arendașii erau semnate pentru o perioadă de 49 de ani. În 2012, Agenția Moldsilva a suspendat totuși procesul de dare în arendă, însă pe arendașii deja existenți, acest lucru nu i-a afectat deloc.
În prezent, această acțiune este interzisă prin lege, dar întoarcerea terenului durează, pentru că fiecare caz în parte este analizat de instanța de judecată