main logo
1703

Deficiența de iod în organism: Ce trebuie să știi despre importanța lui

Iodul joacă un rol esențial în producerea hormonilor tiroidieni, care reglează metabolismul și alte funcții vitale ale organismului. În R. Moldova, o țară cu deficit de iod, afecțiuni precum nodulii tiroidieni și glanda tiroidă mărită sunt frecvente.

Deficiența de iod în organism: Ce trebuie să știi despre importanța luiImagine simbol

Hormonii tiroidieni sunt vitali pentru dezvoltarea normală a oaselor și a creierului în perioada sarcinii și a copilăriei, ceea ce face ca sugarii și femeile însărcinate să aibă un necesar crescut de iod din alimentație, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Pentru a verifica dacă aveți deficit de iod, este recomandat să efectuați o analiză de sânge pentru markeri tiroidieni și o ecografie a glandei tiroide, care se află la baza gâtului, pentru a observa eventualele modificări ale formei acesteia.

Un semn vizibil al deficienței de iod este gușa, adică mărirea glandei tiroide. Alte simptome pot include durere sau sensibilitate la atingerea tiroidei, dificultăți de respirație în poziție orizontală, dificultăți la înghițire, oboseală, slăbiciune și creștere în greutate necontrolată.

Ce alimente conțin iod?

Iodul este un mineral care se regăsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi peștele (cod și ton), algele marine, creveții și alte fructe de mare, produsele lactate (lapte, iaurt și brânză) și ouă.

De asemenea, iodul este adăugat în sarea etichetată ca iodată, iar în prezent, aproximativ 88% din gospodării la nivel global utilizează sare iodată.

Iodul poate fi găsit și în suplimente alimentare, de obicei sub formă de iodură de potasiu sau iodură de sodiu, precum și în extracte din alge. Multe complexe de vitamine și minerale conțin iod.

Este important de menționat că suplimentele ar trebui administrate doar la recomandarea unui medic endocrinolog.

De cât iod aveți nevoie?

Necesarul zilnic de iod variază în funcție de vârstă. Copiii între 1 și 8 ani au nevoie de 90 de micrograme de iod, iar cei între 9 și 13 ani de 120 de micrograme. Adolescenții și adulții au nevoie de 150 de micrograme, iar femeile de 220 de micrograme pe zi.

Femeile însărcinate și cele care alăptează au un necesar mai mare de iod pentru a asigura cantitatea necesară copilului, respectiv 250 de micrograme pentru gravide și 290 de micrograme pentru femeile care alăptează.

De asemenea, veganii, vegetarienii care nu consumă lactate, fructe de mare și ouă, precum și persoanele care nu utilizează sare iodată, pot avea nevoie de suplimente de iod.

Ce se întâmplă dacă nu primiți suficient iod?

Deficiența de iod poate împiedica producerea suficientă de hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. În cazul femeilor însărcinate, lipsa severă de iod poate afecta permanent fătul, provocând întârzieri în creșterea acestuia, dizabilități intelectuale și întârzierea dezvoltării sexuale.

O deficiență moderată de iod poate reduce IQ-ul copiilor și sugarilor, iar la adulți poate afecta capacitatea de concentrare și de muncă, scăzând claritatea gândirii.

Poate iodul să fie dăunător?

Consumul excesiv de iod pe termen lung poate avea efecte negative asupra sănătății, ducând la afecțiuni precum gușa, hipotiroidism, hipertiroidism sau chiar cancer tiroidian.

Ingestia unei cantități foarte mari de iod (de exemplu, câteva grame) poate fi toxică, provocând arsuri la nivelul gurii, gâtului și stomacului, febră, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, palpitații și, în cazuri extreme, comă.

Pentru a reduce numărul afecțiunilor tiroidiene, autoritățile reglementează comercializarea sării alimentare iodate și a pâinii fortificate cu sare iodată. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, un produs de panificație nu trebuie să conțină mai mult de 1 gram/100 grame de sare alimentară iodată.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării