De la medicină la confecționarea lumânărilor: Povestea unei tinere
A ales să studieze medicina și să lucreze în acest domeniu, dar a descoperit o nouă pasiune - confecționarea lumânărilor, însă nu obișnuite, ci încadrate în tulpini de copac. Este povestea unei tinere din Chișinău care, de mai bine de un an, își dezvoltă o mică afacere. Pentru crearea lumânărilor, Alexandra Beleniuc folosește ceară și uleiuri ecologie, care sunt turnate în recipiente din lemn de vișin, salcâm sau stejar. Totul a început de la un mic experiment, a spus tânăra.

„Am încercat să topesc lumânările mele din alte lumânări în recipientul de lemn. Aici m-am gândit: „Dar oare este pe piață așa ceva?” Am început să caut, am văzut că pe piață nu este și am decis că se poate de încercat", spune Alexandra Beleniuc, meșter, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.
Lemnul este cioplit cu multă grijă de tatăl meșteriței. Fiecare lucrare este unică și necesită multă atenție, migală și suflet pentru a o crea. Este esențial ca lemnul să fie uscat înainte de a fi prelucrat, spune Alexandra.
„Tata se ocupă cu lemnul mai mult de cinci ani, dar în domeniul construcției este toată viața. El le prelucrează acolo în atelierul său micuț. Optăm pentru ca să avem utilaje mai bune, mai performante, dar până când e lucru manual, cu o freză. Folosim și salcâm și vișin. Cel mai greu este de prelucrat stejarul", a mai adăugat tânăra.
De multe ori tânăra muncește în atelierul său până noaptea târziu pentru a crea lumânările.
„Din cauza că am un lucru de bază. Sunt medic laborant în clinică de radiologie dentară. Eu seara, după lucru, după orele 18:00, vin în atelier și fac aceste lumânări. Cred că rămân aici până pe la 23.00-00:00", menționează Alexandra.
Alexandra merge și la târguri unde își vinde lucrările și își promovează mica afacere. Lumânările ei au ajuns la cumpărători din Moldova, dar și din Statele Unite, Franța, Olanda și Germania. Procesul de confecționare este însă complicat și necesită mult efort.
„Cel dintâi pas este alegerea fitilului. Deja mă uit după dimensiunea lemnului și aleg fitilul. După, se topește ceara. Ceara trebuie să ajungă la o temperatură oarecare în care se adaugă aroma. Dacă depășește, s-a stricat produsul. Aromele sunt pe bază de ulei, ceara e de soia, e vegetală, naturală. Optăm pentru un lucru manual și natural, ecologic", spune Alexandra Beleniuc.