main logo
1680

De la an la an, Moldova își pierde statutul de țară cu pământ roditor

Cunoscută cândva pentru cernoziomul său — unul dintre cele mai fertile soluri din lume, Republica Moldova, își pierde, de la an la an, statutul de țară cu pământ roditor. În fiecare an degradează în jur de 9.000 de hectare, astfel încât deja o treime din totalul terenurilor agricole au ajuns să fie afectate de eroziune. Fenomenul este accelerat de schimbările climatice, terenurile în pantă, lipsa perdelelor forestiere și practicile agricole necorespunzătoare.

De la an la an, Moldova își pierde statutul de țară cu pământ roditorFoto: tv8.md

În unele sate, cum e Cărpineni, peste jumătate din terenuri sunt degradate, iar fără intervenții, pământul roditor de acolo se transformă treptat în praf, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Eroziunea solului reprezintă procesul prin care stratul superior al acestuia, adică cel fertil, degradează sub influența unor factori precum: ploile torențiale, vântul puternic sau practicarea necorespunzătoare a lucrărilor agricole. 

„Printre cauzele naturale aș menționa, în primul rând, relieful pentru că la noi sunt foarte multe terenuri în pantă. De asemenea, textura solului, care este una fină, în jumătatea de sud a republicii, schimbările climatice sau, în special, lipsa sau caracterul precipitațiilor în perioada caldă a anului și tipul de culturi pe care noi le practicăm. Dacă sunt culturi prășitoare, ele sunt cele mai predispuse la eroziune sau dacă avem plantații anuale, vii, livezi”, a spus Iurie Bejan, expert FAO, cercetător științific Institutul de Ecologie și Geografie.

Cele mai predispuse la eroziune sunt solurile argiloase din zona de sud a țării, care, în loc să absoarbă apa în timpul ploilor, o țin la suprafață, astfel stratul de sol fertil fiind practic spălat. Potrivit specialiștilor, satul cu cele mai degradate pământuri din țară este Cărpineni din raionul Hâncești.

Citește mai departe pe tv8.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării