main logo
8034

De ce în școli mai este predată limba rusa? Explicația lui Perciun

„În unele instituții din mediul rural nu sunt profesori care se predea o a doua limbă străină”. Este una dintre explicațiile ministrului Educației pentru faptul că în unele instituții de învățământ din țara noastră mai este predată limba rusă și, deși nu este materie obligatorie, pretinde a fi în unele școli. Declarația a fost făcută la emisiunea „Cutia Neagră”.

De ce în școli mai este predată limba rusa? Explicația lui PerciunFoto: Imagine simbol/iStock

Șeful de la Educație menționează că învățarea limbii ruse în școlile cu predare în limba română nu este obligatorie. Această materie este una opțională, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Cu toate acestea, în unele instituții de învățământ din țara noastră, limba rusă este predată drept o limbă străină obligatorie.

„În unele instituții din mediul rural nu au pe cineva care să predea o a doua limbă străină. Dacă părinții decid, copiii pot să facă o altă limbă străină, nu limba rusă. Sunt școli care au renunțat integral la predarea limbii ruse și au pus accent pe alte limbi de circulație internațională”, a declarat Dan Perciun.

Mai mult, ministrul menționează că, timp de 30 de ani, în școlile din țara noastră cu predare în limba rusă, elevii aveau disciplina istoria și cultura poporului rus.

„O disciplină la care statul R. Moldova nu a elaborat mulți ani o curriculă și nu a oferit manuale. Anul trecut am făcut un curriculum, acum facem manualele. Este un curriculum care va pune accent pe contribuția etnicilor ruși pe acest teritoriu, pentru că până acum 90% din ce se preda acolo era istoria și cultura Federației Ruse și lumea rusă”, a menționat Dan Perciun.

Tot șeful de la Educație menționează că Ministerul pe care îl conduce are o capacitate reduse de a monitoriza aceste aspecte.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării