Potrivit zdg.md, în ianuarie 2025, 26 de consilieri municipali au votat un amendament pentru anularea taxei de salubrizare în 2025, însă chișinăuienii vor fi nevoiți să o achite în continuare atât pentru 2024, cât și pentru 2025, transmite Știri.md.
Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS în CMC, a declarat pentru Ziarul de Gardă că taxa este un „instrument de găselniță” folosit de Primărie pentru a colecta bani suplimentari, estimând că suma anuală adunată ajunge la 30-40 de milioane de lei.
Mai mult, ea a criticat lipsa de transparență privind modul de cheltuire a fondurilor și a amintit că aceasta reprezintă o dublă taxare, în condițiile în care cetățenii achită deja pentru evacuarea gunoiului.
„Prima dată, în anul 2021, când a fost inclusă această taxă, am adresat foarte clar întrebările: Pe ce se vor cheltui acești bani? Va fi un cont separat în care chișinăuienii vor avea siguranța că se va cheltui pe asta? Plus la aceasta, este o dublă taxare a chișinăuienilor, în condițiile în care ei deja achită evacuarea gunoiului. Este o confuzie din cauza lipsei de transparență din partea Primăriei municipiului Chișinău (…)”, susține Zinaida Popa.
Conform Dispoziției CMC din 23 iulie 2024, taxa de salubrizare de 10 lei lunar pentru fiecare membru al gospodăriei trebuie achitată până pe 31 iulie 2025, prin intermediul oficiilor poștale, băncilor sau Serviciului guvernamental de plăți electronice. Sunt prevăzute scutiri pentru pensionari, persoane cu diferite grade de dizabilitate și copii până la vârsta de 18 ani.
Pe 19 decembrie 2024, consilierii au aprobat taxele locale pentru 2025, inclusiv taxa de salubrizare, iar pe 28 ianuarie 2025 un grup de 26 de consilieri PAS și PSRM a votat pentru eliminarea acesteia. Primăria municipiului Chișinău a contestat, ulterior, votul, considerând că acesta a fost adoptat cu nereguli și a publicat o hotărâre ce menține taxa.
Fostul consilier Victor Chironda a criticat decizia Primăriei, afirmând că aceasta a acționat ilegal și că banii colectați sunt folosiți pentru proiecte electorale ale primarului Ion Ceban, fără transparență privind modul de utilizare.
„Acum reiese că taxa este în vigoare și ea trebuie achitată (…). N-o să fie plătită, vor fi penalizări. Aceasta este modalitatea gospodarului nostru de a colecta bani pentru proiectele sale electorale. Oamenii care plătesc această taxă trebuie să înțeleagă foarte clar că banii sunt colectați pentru Ion Ceban, pentru că niciodată n-au fost publicate niciun raport și nicio dare de seamă despre cum sunt cheltuiți acești bani. Ni se spune că ei sunt pentru salubrizare, dar cum s-au cheltuit ei, pentru ce fel de salubrizări, niciodată nu este clar (…)”, a declarat Victor Chironda.
De menționat că fracțiunea PAS a cerut încă din iunie 2023 anularea taxei, acuzând că fondurile sunt folosite pentru „promovarea imaginii lui Ion Ceban și a apropiaților săi”. Primăria a răspuns că nu există mecanisme legale pentru returnarea banilor sau evitarea plății.
Taxa de salubrizare a fost introdusă în decembrie 2021, când CMC a aprobat o taxă locală de 10 lei lunar pentru fiecare persoană cu domiciliul în municipiu, sumă destinată salubrizării orașului.