main logo
467

De ce are nevoie Chișinăul pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere

Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, Chişinăul are nevoie de o strategie clară şi flexibilă, dar nu de "banala luptă cu gropile", consideră activiştii organizaţiei obşteşti WatchDog.md.

De ce are nevoie Chișinăul pentru dezvoltarea infrastructurii rutiereDe ce are nevoie Chișinăul pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere

Potrivit agenţiei Infotag, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul Victor Chironda a menţionat că oraşul Chişinău cheltuieşte anual pe întreţinerea drumurilor mai mult decât pentru reparaţia capitală, având în vedere că, în 2018, în aceste scopuri sunt prevăzute 139,5 mil. lei şi, respectiv, 107,4 mil. lei, transmite Știri.md

"Dar acoperirea găurilor şi crăpăturilor este doar o măsură pe termen scurt, la care se recurge pentru a evita accidentele şi a nu încărca traficul. O astfel de politică nu va rezolva problemele infrastructurii rutiere din capitală pe termen lung şi necesită o revizuire", a spus el.

Potrivit lui, "nu mai trebuie făcute investiţii în gropi, ci să se investească în creşterea mobilităţii urbane".

"Aceasta presupune satisfacerea tuturor necesităţilor locuitorilor în timp circulaţiei prin oraş. Şi nu este vorba doar de automobile, ci şi de alte tipuri de transport. Această abordare oferă o viziune complexă asupra transportului public, ciclismului şi traficului pietonal. Chişinăul are nevoie de o strategie clară de dezvoltare, care încă nu există. Iar motivul pentru starea actuală atât de proastă a drumurilor din capitală nu este numai lipsa resurselor financiare, care sunt cu siguranţă importante, dar şi lipsa de transparenţă şi coordonare a acţiunilor autorităţilor municipale", a spus Chironda.

Pentru soluţionarea problemelor infrastructurii rutiere, expertul propune autorităţilor municipale să elaboreze un Plan de dezvoltare urbană flexibilă, precum şi un ghid privind aspectul străzilor, care să servească drept documente de bază pentru toate lucrările de reparaţii şi construcţii; să efectueze o evaluare tehnică a stării tuturor străzilor; să prevadă în bugetul municipal mijloace pentru proiectele de modernizare a străzilor; să asigure transparenţă maximă în procesul de întreţinere, reparare sau modernizare a drumurilor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării