main logo
8629

De câte produse de îngrijire a pielii avem nevoie? Explicațiile unui dermatolog

Îngrijirea pielii devine o practică tot mai populară în rândul femeilor, care sunt gata să dea mii de lei pentru produse de brand. Dermatologul Victoria Gorbenco spune că nu întotdeauna prețul mare este egal cu calitate. În cadrul podcastului „Unu noaptea”, aceasta vorbește și despre acnee, infecție cu care se confruntă mulți tineri din țara noastră, dar și adulți.

De câte produse de îngrijire avem nevoie? Explicațiile unui dermatologFoto: Imagine simbol

Victoria spune că tot mai mulți oameni sunt interesați de skincare, iar rețelele de socializare „au exacerbat” acest lucru, transmite Știri.md.

„S-a ajuns la un nivel că trebuie să ai o sută de produse, lumea cumpără pur și simplu tone de produse și cel mai mult ce mie nu-mi place este că se manipulează și se profită pe neștiința omului și pe problema omului”, spune dermatologul.

În context, medicul mai explică că acneea nu este o problemă care să-ți afecteze per general sănătatea, dar este o problemă care te poate afecta emoțional. Astfel, cei care au acnee sunt tentați să cumpere tot mai multe și diverse produse de îngrijire.

„Eu în fiecare zi vorbesc cu fetele astea și eu văd cât de tare ele suferă, cât de tare ele plâng, cât de tare ele se tem să iasă din casă, că fiecare al doilea om o întreabă ce-i cu fața ei și îi dă numaidecât un sfat. (...) Imaginează-ți, tu ai cumpărat cinci produse, ai cheltuit cinci mii de lei, tu începi să te ungi și tu oricum te scoli dimineața și ție iar ți-a apărut un coș. Ești disperat la un moment dat, iar pe chestia asta mie mi-e tare trist că se profită. Când ei vin în magazin li se propune să încerce și asta, dar hai asta, și asta, și asta... Și el evident cumpără, fiindcă el are încredere și el speră că o să îl ajute. Dar adevărul este că skincare pentru afecțiuni ale pielii, cum e acneea, nu ajută”, spune Victoria.

Medicul mai spune că acneea este provocată de un mod specific de funcționare a pielii, iar aceasta se vindecă medicamentos cu rezultate vizibile la minimum trei luni de la începerea tratamentului.

„Acneea este determinată de un set mare de gene și ele regulează funcția anumitor structuri în piele. Și dacă unele structuri nu lucrează bine din cauza acestor gene, atunci și pielea are un mecanism un pic mai defect de funcționare. Porul are un defect de a funcționa și de aia, da, este background-ul major genetic, peste care deja vin restul factorilor, cum e stresul, modul de viață, modificările hormonale, deci ăsta e un mix de factori. (...) Formele și severitatea acneei pot fi diferite. În funcție de severitatea ei se alege tratamentul, fiindcă unele forme de acnee se tratează exclusiv cu pastile, deci intern, nu local. Minimum trei luni durează orice tratament pentru acnee. Mai devreme de trei luni noi nu putem judeca despre eficiența lui și așa se stipulează în toate protocoalele internaționale, fiindcă e nevoie de timp. Tratamentele pe care noi le dăm fac niște schimbări la nivelul pielii. Și până schimbările astea devin vizibile, e nevoie de timp. Asta nu e ceva care se tratează peste noapte, fiindcă asta nu e infecție unde tot ai dat antibiotic și au murit bacteriile”, explică Victoria.

Dermatologul mai spune că acneea nu este o problemă de igienă.

„Cumva, acneea a ajuns să fie considerată o chestie de igienă, știi, că parcă nu ești curat dacă ai acnee și trebuie să te speli mai bine pe față. Și trebuie să te ștergi numai cu un șervețel, nu cu prosop, fiindcă, per general, ți-a apărut acnee fiindcă tu cam cu igiena stai prost. Când asta deloc nu are nimic de a face una cu alta. Acneea nu este o problemă de igienă”, spune Victoria.

Medicul susține că, de fapt, oamenii ar avea nevoie de puține produse de îngrijire a pielii. După spălarea feței, se poate aplica doar o cremă hidratantă.

„Sincer, vorbind între noi, să te speli pe față poți numai cu apă. N-ar fi nicio catastrofă globală dacă noi n-o să ne spălăm pe față cu un cleanser. Da, e mai bine, mai ales pentru cei care au tenul gras, fiindcă au exces de sebum, iar produsele de curățare îl îndepărtează mai eficient. Dar dacă tu ai tenul uscat, tu poți să speli numai cu apă.

Partea care pe mine m-a amuzat cel mai tare este când le spun pacienților că cu aceeași cremă poți să te ungi pe față, pe corp, pe călcâie. Dar păi eu am crezut că produsele pentru față sunt mai speciale. Nu! Păi cum? De ce să nu vinzi unui om cinci produse în loc de unul? Dacă el o să cumpere. Sunt produse unde ei (n.r. - producătorii) au investit foarte mult în cercetare, au inventat ceva al lor, au patentat. Sunt produse care sunt cu istoric foarte mare. Branduri care sunt de 50-100 de ani și uite ei mențin ceva foarte autentic. Și atunci pun un preț mai mare pentru produse, dar asta nu înseamnă neapărat că produsele astea sunt mult mai bune decât altele mai simple. Eu n-aș vrea să generalizez, fiindcă sunt produse proaste scumpe și sunt produse proaste ieftine. Asta nu-i ceva valabil, că uite poți arunca totul și să îți iei produsul cel mai ieftin. Asta nu-i tot timpul drept. Dar ca un produs să fie bun, el nu neapărat trebuie să fie scump. Iată așa”, menționează medicul.

Totuși, susține Victoria, un produs pe care trebuie să-l folosească fiecare este crema de protecție solară.

„Eu sunt pentru minimalism per general. Dacă noi am lua necesitățile de bază ale unui om, necesitatea de bază eu aș spune că e protecția solară. Tu poți să n-ai mai mult nimic, poți să te speli cu apă pe față și doar să aplici protecție solară. Iată cel mai important moment, fiindcă influența soarelui pe piele e demonstrată deja de multe ori. Atâția ani se vorbește că soarele cauzează îmbătrânirea pielii, că el cauzează cancer de piele. Deci, ceva mai important decât să te protejezi de soare nu este. Că tu poți supraviețui cu pielea uscată. Tu poți să nu te speli pe față, că de la asta n-o să se întâmple nimic așa de catastrofal. Dacă ești mult expus la soare este probabilitatea mare de cancer de piele, probabilitatea mare de pigment, de pete de vârstă și, evident, îmbătrânirea. Și toate lucrurile astea tu poți să le previi și să le încetinești cu un singur produs”, explică dermatologul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării