De câte ori pe noapte visează lumea. Ce spun oamenii de știință
Oamenii de știință continuă să umple golurile în înțelegerea noastră asupra naturii și scopului viselor.

De câte ori pe noapte visează oamenii?
De patru-cinci ori. Primele vise durează cel mult 18-20 de minute, în timp ce ultimele două „ședințe” durează 25-30 de minute. De obicei, ne amintim ultimul vis, întrerupt în momentul când ne trezim. Poate fi un vis lung sau compus din patru-cinci episoade scurte, astfel încât avem impresia că am visat toată noaptea, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.
În total, toate visele noastre nocturne durează aproximativ 90 de minute. Durata lor variază în funcție de vârstă. La nou-născuți, visele reprezintă 60% din timpul total de somn, iar la adulți, doar 20%. Din acest motiv, unii cercetători susțin că somnul joacă un rol crucial în dezvoltarea creierului.
De ce unii oameni nu își amintesc visele?
Aproximativ 20% dintre noi nu și le amintesc. Oamenii nu își amintesc visele din două motive. Primul este că se trezesc la câteva minute după ce visul s-a încheiat, iar acesta se șterge din memorie. A doua explicație provine din psihanaliză: când omul se trezește, „eu”-l său supune la o cenzură strictă imaginile care au apărut din subconștient, ducând la uitare.
După 40 de ani de cercetare, oamenii de știință nu pot răspunde la întrebarea de ce avem nevoie de vise?
Visele rămân în continuare un mister. Neurofiziologii nu știu de ce sunt necesare visele, așa cum nu pot da o definiție exactă a conștiinței. Michel Jouvet a avansat teoria conform căreia visele mențin creierul în stare de funcționare.
El a afirmat că visele pregătesc viitorul, comparându-le cu vizualizarea mentală. Astfel, înainte de competiții, un schior își parcurge mental întreaga pistă cu ochii închiși. Dacă monitorizăm activitatea creierului său, obținem date similare cu cele înregistrate atunci când schiorul se află deja pe pistă.
În timpul somnului paradoxal, procesele cerebrale sunt similare cu cele ale unei persoane treze. Pe parcursul zilei, creierul nostru activează rapid acea parte a neuronilor implicați în timpul viselor nocturne. În acest fel, visele facilitează procesele de învățare și sunt legate direct de viitorul nostru.
Astfel, putem parafraza un cunoscut aforism: „Visez, deci există ziua de mâine!”