main logo
544

De Blajini, tot mai mulți aleg să cumpere coroane din flori naturale

În fiecare an, de Paștele Blajinilor, un obicei deosebit este aducerea unui omagiu celor dragi care nu mai sunt printre noi. Coroanele din flori naturale sunt o alternativă prietenoasă mediului, în contextul în care cele din plastic ar putea fi interzise în Moldova. Comercializate la un preț între 500 de lei și 4.000 de lei, vânzătorii susțin că sunt confecționate exclusiv din materiale naturale.

De Blajini, tot mai mulți aleg să cumpere coroane din flori naturaleFoto: Moldova1.md

Coroanele din flori naturale au început să câștige popularitate în Republica Moldova de curând. Ca bază pentru coroane și pentru buchetele funerare, cel mai des este utilizată aspidistra sau, cum este numită în popor, pana cocoșului. Mereu se folosește un număr par de flori, legate cu panglică neagră, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Trebuie să fie un buchet lung. Este specific buchetelor funerare. De obicei, sunt de dimensiuni lungi și unilaterale, nu rotunde. Aranjăm florile scărit. Punem crenguțe de eucalipt, îi oferă volum buchetului. Buchetul funerar se leagă cu bandă neagră și nu se face fundiță”, explică florista Victoria Nezalizova.

„În ultima perioadă, acestea au devenit foarte populare, bănuim că din cauza modificărilor care urmează să fie aplicate la legislație. Coroanele, de fapt, sunt cele mai solicitate. Avem coroane de 55 de centimetri și de 90 de centimetri. Cea de 90 poate varia și până la 900, 1.000 de lei și mai mult. Carcasele pentru coroane sunt din lemn, reciclabile, buretele în care sunt înfipte florile, la fel, reciclabil”, menționează Natalia Agapov, reprezentantă florărie.

Cetățenii susțin că deja au început să opteze pentru buchete din flori naturale de Paștele Blajinilor.

„Numai cu flori vii. Ei merită, deoarece ei acolo sunt vii. Noi îi simțim. Ei mereu sunt cu noi. Să dăm flori moarte la morți? Acolo sunt vii, dar la vii trebuie flori vii”;

„Sunt naturale și frumoase, și nu încarcă emoțional. Pentru cei dragi nu ne limităm”;

„Care e sensul florilor artificiale? Mai bine unele naturale. Te gândești la cei morți, aduci o floare, două”;

„Eu prefer florile naturale. Am fost și am făcut curățenie în cimitir și florile artificiale fac un dezastru. Eu prefer naturale, două floricele, dar să fie flori”, spun oamenii.

Este de menționat că florile din plastic ar putea fi interzise în Republica Moldova. Inițiativa este susținută de experții de mediu, care subliniază că. odată aruncate, acestea se descompun în sute de ani în microplastic, care, la fel, este dăunător.

„Atunci când vorbim despre descompunerea plasticului, nu vorbim despre biodegradarea lui, că el s-ar transforma în substanțe utile pentru mediu. Recent au apărut niște cercetări că s-au găsit particule de microplastic în laptele matern. Este o problemă destul de gravă care, vrem sau nu vrem, ne afectează sănătatea”, subliniază expertul de mediu Ruslan Nerca.

Potrivit datelor statistice, în ultimii șase ani, volumul importurilor de flori din plastic în Republica Moldova s-a triplat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării