main logo
852

De trei ori mai puține locuri bugetare în universitățile de la Tiraspol

Pentru anul universitar 2025-2026, regiunea transnistreană, controlată de administrația de la Tiraspol, propune 1.341 de locuri „bugetare” în universități. Este mai puțin decât în ultimii doi ani. Iar comparativ cu situația de la sfârșitul anilor ’90, oferta e de trei ori mai mică.

De trei ori mai puține locuri bugetare în universitățile de la TiraspolFoto: IPN

Ministerul educației al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene a publicat noi planuri de înmatriculare a studenților. Potrivit documentului aprobat, pentru toate tipurile de programe universitare vor fi înmatriculați 1.341 de studenți. Sunt cu 428 de locuri mai puține față de anul universitar precedent, când oferta a fost de 1.769 de locuri „bugetare”. Cu un an mai devreme, 2023-2024, numărul a fost de 1.652, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Există o distribuție a celor 1.341 de locuri în funcție de nivelul de formare. 1123 de locuri sunt pentru programele de licență și de specialitate. 218 – pentru programele de masterat. Spre comparație, în anul universitar 2024-2025 existau 388 de locuri pentru programele de masterat. Astfel, reducerea în cadrul programului de masterat este cea mai evidentă, de aproape 44%.

Scăderea ofertei universitare este explicată prin situația demografică a regiunii și a cererii reduse de specialiști. Reprezentanții așa-zisului minister au declarat că au luat în considerare atât numărul real de studenți, cât și prognozele pieței muncii.

Compararea datelor cu cele din perioadele anterioare, evidențiază o tendință descendentă pe termen lung. În 1999, în regiunea transnistreană au fost propuse 4.107 locuri „bugetare” pentru învățământul superior. În 2001 – 3.949, în 2003 – 4.003.

Astfel, pe parcursul a 25 de ani, regiunea transnistreană a pierdut aproximativ două treimi din oferta „bugetară” a universităților. Chiar și în comparație cu anul 2024, situația sugerează o posibilă revizuire a politicii educaționale sau prezența unor constrângeri financiare și instituționale.

Pe fundalul degradării generale a infrastructurii universitare, al migrației tinerilor și scăderii calității predării, această tendință poate duce la înrăutățirea în continuare a calității învățământului superior din regiune. Mulți absolvenți de școală aleg să-și continue studiile în instituții de învățământ din Moldova, România, Ucraina sau Rusia, în căutarea unei diplome mai recunoscute și a unor perspective de carieră mai bune.

Scăderea ofertei de înscriere în învățământul superior, în special în absența unei strategii transparente pe termen lung, ridică semne de întrebare privind capacitatea regiunii transnistrene de a-și asigura pe termen lung specialiști calificați, fără importuri de resurse umane.

NOTĂ: Cifrele utilizate în material sunt din deciziile așa-numitului guvern al regiunii transnistrene, inclusiv documente și publicații postate pe site-urile web controlate de administrația de la Tiraspol. Analiza a vizat doar locurile cu finanțare bugetară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării