main logo
1380

Date oficiale: Câți copii cu scarlatină au fost internați în spital

Săptămâna trecută 19 copii s-au adresat la Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii, prezentând semne de scarlatină.

Date oficiale: Câți copii cu scarlatină au fost internați în spital

Săptămâna trecută am avut 19 adresări, dintre aceștia patru au fost internați, iar ceilalți urmează tratamentul acasă, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Situația a fost mult mai gravă acum câteva săptămân, dar este sezonul și este normal să avem cazuri”, a declarat pentru Sănătate INFO, Ludmila Bîrca, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase pentru Copii. Patru dintre aceștia sunt internați și urmează tratamentul corespunzător. 

Specialiștii spun că este o perioadă favorabilă apariției bolii, totuși, ne îndeamnă să fim mai prudenți și să respectăm regulile de igienă personală. De la începutul anului peste 90 de copii cu scarlatină au fost internați în spital, alți 102 au primit tratament acasă.

Specialista spune că boala este destul de gravă și poate da complicații severe, la inimă, articulații, rinichi.

„Streptococul poate fi la fiecare om sănătos care face oricare altă infecție streptococică decât scarlatina, vorbesc aici de nazofaringită streptococică, bronșită streptococică, angină streptococică. Cei care nu au imunitate antitoxică pot face scarlatină. Cei care au imunitatea antitoxică fac oricare altă formă de infecție streptococică. Este o boală gravă, care se transmite”, a mai adăugat specialista.

Directorul ne-a comunicat că de la începutul anului au fost consultați 195 de copii cu scarlatină, iar 93, internați. Dintre care 36 cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani și 57 de copii cu vârsta între 5-18 ani.

Amintim că luna trecută o grupă a unei grădinițe creșă din Capitală a fost închisă pe motiv că mai mulți copii din aceasta au fost diagnosticați cu scarlatină.

Scarlatina se manifestă prin febră înaltă, erupții pe tot corpul, dureri puternice în gât, amigdalită, copiii mici pot vomita.

Aceasta este o boală contagioasă frecventă, întâlnită mai ales la copiii de grădiniță și școală. 

Este produsă de streptococul hemolitic de grup A (care secretă o toxină eritrogenă responsabilă pentru apariția erupției) și care se găsește în nasul și gâtul copiilor bolnavi de scarlatină și la purtătorii sănătoși de streptococ. Apare mai frecvent la copiii de 3-9 ani, în lunile de toamnă-iarnă, fiind rară la adulți.

Transmiterea infecției se face pe cale aerogenă, de la individul infectat, prin intermediul picăturilor de salivă emise de acesta. La adulți, incidența scarlatinei scade datorită dezvoltării imunității față de majoritatea serotipurilor de streptococ.

Se recomandă:

- Respectarea igienei personale, spălarea pe mâini; 

- Aerisirea încăperii și dereticarea umedă; 

- Tratarea la timp a bolilor cronice: otită, sinusită, tonzilită; 

- Călirea organismului; 

- Alimentația rațională și echilibrată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării