main logo
568

Date alarmante: Tot mai mulţi maturi şi copii suferă de afecțiuni oftalmologice

Tot mai mulţi maturi şi copii din Moldova suferă de o afecţiune oftalmologică. Astăzi o persoană din zece acuză probleme de vedere. Afecțiuni ca diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială, dar și traumatismele și infecțiile pot afecta ochiul ireversibil. Actualitățile în domeniul oftalmologiei sunt discutate în cadrul unei conferențe internaționale la Chișinău, în perioada 12-13 mai.

Date alarmante: Tot mai mulţi moldoveni suferă de afecțiuni oftalmologiceDate alarmante: Tot mai mulţi moldoveni suferă de afecțiuni oftalmologice Foto: Cuget Liber

Directorul Societății Oftalmologilor din municipiul Chișinău, Valeriu Cuşnir, s-a referit la problema cadrelor. Tinerii pleacă peste hotare, iar oftalmologii care profesează îmbătrânesc.

 „Statul ar trebui să se intereseze un pic mai mult de situația în spitalele noastre şi să ne ajute material pe cât e posibil. În mare parte utilajele performante de diagnosticare şi tratament sunt donate de alte țări în cadrul unor proiecte. Nici medici nu avem suficienți, în 2016 sunt pregătiți 15 rezidenți oftalmologi, dar asta nu se întâmplă în fiecare an. În alți ani putem să nu avem niciun rezident”, a spus Valeriu Cuşnir, potrivit IPN.

Medicul Corina Mangdei constată că în ultimul timp se atestă un nivel sporit al apariției miopiei în rândul copiilor şi există impedimente la depistarea precoce a problemelor oculare la copii. Acest lucru se întâmplă din cauza informării insuficiente a părinților despre eventualele boli de ochi şi, respectiv, adresarea tardivă la medic.

Cu referire la inovațiile pe care le oferă centrele oftalmologice din Moldova specialiștii au discutat despre ochelarii cu lentile incasabile și cu rame colorate cu pigmenți alimentari. Ochelarii sunt confecționați pentru toate vârstele, chiar și pentru bebeluși.

Adriana Stănilă, profesor universitar din Sibiu, România, spune că nivelul la care se află metodele de tratament din România, dar şi din Moldova, răspund standardelor internaționale și, cu puțin efort, se poate obține și mai mult.

Medicii recomandă persoanelor să-și facă un consult oftalmologic cel puţin o dată pe an. Persoanele care suferă de diabet zaharat, patologii ale rinichilor şi hipertensiune arterială ar trebui să meargă la cabinetul oftalmologic cel puțin de două ori pe an. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, în Republica Moldova în anul 2014, incidența bolilor la ochi a fost de 78,3 cazuri la 10.000 de locuitori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării