Daniela Burlaca: Pe alocuri, noi nici nu știm ce înseamnă cultură
Actrița și regizoarea Daniela Burlaca a vorbit în cadrul unui podcast despre dificultățile financiare cu care se confruntă Teatrul „Geneza Art” din Capitală, al cărui director artistic este chiar ea. De asemenea, Daniela a abordat și provocările pe care le întâmpină actorii, dar și lipsa culturii per general în Republica Moldova.

În cadrul podcastului „Mai întreb o dată” cu Veronica Cociu, Daniela Burlaca a povestit că, la emisiuni sau la interviuri, ea niciodată nu joacă roluri. „Niciodată nu joc roluri în viață. Eu pot fi doar un pic mai receptivă, mai rezervată cu unii, mai bună, mai prietenoasă, cu alții un pic mai dură. Totul e în funcție de situație, de motive”, susține actrița, transmite Știri.md.
Ea spune că niciodată nu a „înțeles” că vrea să devină actriță. A avut o perioadă în care a început să confunde lucrurile cu privire la faptul că în Republica Moldova trebuie să-și găsești o profesie care să-ți aducă un venit constant iar actoria ar putea fi o mare problemă la acest capitol. Atunci, povestește ea, a decis să devină jurnalistă. Mai mult, Daniela a scris câteva publicații pentru o revistă.
Totul a durat în jur de doar trei luni. După ce a promovat BAC-ul, Daniela a înțeles că omul trebuie să facă ceea ce simte, să trăiască prin ceea ce face, ce este și ce poate oferi.
„Cumva am revenit la pornirile mele de când eram, doream să merg la Academia de Teatru. Atunci am mers la actorie și până în ziua de astăzi spun că, dacă aș alege între regie și actorie, eu aleg actoria. Regia este, probabil, un talent și poate un noroc”, consideră actrița.
Anterior, în cadrul unui interviu, Daniela Burlaca spunea că în prezent este greu să faci diferența între „o vedetă” și „un om de teatru”.
„Afirm asta și acum. Dar și în teatru există vedete sau oameni care se cred vedete. Asta există peste tot. Or, teatrul este despre suflet, iar vedeta este despre formă. Eu aleg să fiu prin conținut acolo unde sunt. (...) Mie îmi place când oamenii vorbesc despre tine și nu tu semnalizezi”, zice aceasta.
Actrița susține că arta nu va ceda în fața tehnologiilor, pentru că rădăcinile sunt prea puternice: „Forța interioară, și la propriu, și la figurat, este un mare mister. Universul este atotputernic și Universul este o mare sferă în care noi suntem”.
Cât despre tendința ca teatrele să invite influencerii să joace într-un spectacol, Daniela Burlaca a spus că ar vrea să se abțină de a comenta acest subiect. Potrivit ei, a juca într-o piesă de teatru astăzi poate deveni ușor o profesie, întrucât o poți obține fără a face studii în acest domeniu.
„Acumulezi un pic de experiență în domeniul social și încerci să te impui. (...) Dar recunosc că există unii influenceri pe care eu îi urmăresc și, posibil, chiar mă influențează. În rest, cred că asta este o chestie de moment. Ideea de a invita o persoană interesantă care astăzi influențează, încurajează prin ceva remarcabil în teatru, ideea asta am avut-o nu o dată”, mărturisește Daniela Burlaca.
Tot în cadrul unor interviuri, actrița recunoștea că „este foarte greu să facă artă în Moldova”. Ea argumentează prin faptul că nu există investiții în cultură, nu te poți dezvolta și nici nu prea ai șanse de a te simți valoros în acest domeniu.
„Noi suntem departe de adevăratele piste culturale, adevăratele stereotipuri. Pe alocuri, noi nici nu știm ce înseamnă cultură”, menționează regizoarea.
Potrivit ei, totuși există „altfel”. „Urmărim niște performanțe care pur și simplu ne dau peste cap toate ideile pe care le avem noi despre artă și cultură. Acești oameni au posibilități de a crea, de a circula, au deschidere. Noi nu putem merge măcar la un festival de teatru, trebuie să o facem pe cont propriu. Acesta este un subiect despre care am vorbit nu o dată. Nu știu cum trebuie să mai încercăm să ne poziționăm ca să fim auziți”, explică ea.
Cu toate acestea, chiar și în teatrele de talie mondială sunt destule provocări: concurența dintre actori, scandaluri sexuale, vicii. Daniela susține că niciodată nu a fost hărțuită și nu a auzit asemenea lucruri de la persoanele cu care ea comunică.
„Viciile, în general, sunt mari provocări și ispite. Aici mă refer la ceea ce înseamnă „nu e bine”. Eu nu am să fac asta, niciodată nu am făcut asta. Alcoolul, unul din motivele din care încep a putrezi lucrurile în echipele artistice, bârfa, invidia, cred că e suficient”, explică Daniela Burlaca.
Potrivit actriței, căderile emoționale sunt importante pentru viața unui artist și, de fapt, cele mai mari opere de artă s-au născut din aceste emoții.
„Uneori și temele sociale mă cuprind foarte mult și sunt stimulatoare pentru mine. Dramele societății, tragediile mă dor foarte tare și le aduc pe scenă. (...) Eu nu sunt pragmatică. Eu plâng, trăiesc mult ce se întâmplă în jurul meu. Mi-e milă de oamenii săraci, de oamenii bolnavi. Mă doare”, mărturisește actrița.
Daniela Burlaca spune că crede în destin. „Tu nu știi ce ți-i predestinat, tu poți intui acest lucru. Să schimbi asta e să decizi pentru tine”, zice ea.
Daniela Burlaca este directorul artistic al Teatrului „Geneza Art” din Chișinău. Într-un podcast, ea spune că riscurile financiare sunt o mare provocare pentru teatrele independente.
„Teatrul „Geneza Art” are un mare noroc de niște oameni care i-a adunat în el, în jurul său, cu ei, prin ei. Teatrul se autosesizează. Cred că nimeni nu bănuiește prin ce dificultăți trece Teatrul „Geneza Art”. Dar poate e și o bucurie. Publicul nu trebuie să știe despre durerile, problemele, neajunsurile artistului. Această chestie mă deranjează, când publicul cunoaște despre artist mai multe decât ar trebui”, explică Daniela.
Teatrul „Geneza Art” a fost fondat în anul 2010. Daniela Burlaca susține că ideea îi aparține tatălui său.
„Ambii mei părinți vin din domeniul artistic, ambii au absolvit Institutul de Artă. Totul a pornit de la zero. Am închiriat acest spațiu în care suntem și astăzi. Au existat niște oameni care au venit cu intenții bune și ne-au oferit mici sponsorizări, foarte oportune și semnificative în acel moment”, dezvăluie Daniela.
Vizionați întregul podcast mai jos:
Video: Youtube/mai întreb o dată