main logo
1997

Daniel Vodă: Pentru mine este importantă comunicarea în limba rusă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat în cadrul unei emisiuni că vorbește mai multe limbi străine, iar limba rusă ocupă un loc important în viața și activitatea lui.

Daniel Vodă: Pentru mine este importantă comunicarea în limba rusăDaniel Vodă/Imagine simbol

Daniel Vodă spune că trebuie să folosească în mod regulat limba rusă nu doar în comunicarea oficială, dar și în comunicarea cu cetățenii, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

„Limba rusă, apropo, este formatul de comunicare în care vorbim nu numai cu jurnaliștii, cu profesioniștii. De exemplu, anul trecut, când a fost o campanie cu privire la euroreferendum, întotdeauna am cerut să fiu delegat la Comrat, la Taraclia, la Bălți, pentru a comunica cu cetățenii vorbitori de limbă rusă din țara noastră”, a spus Daniel Vodă. 

Vodă a povestit și o întâmplare personală din copilăria sa: își vizita des bunica în sudul Moldovei, unde de mic a auzit vorbindu-se rusește și a socializat într-un mediu multietnic.

„Am petrecut mult timp în sudul țării, când o vizitam pe bunica mea. Familia noastră este din centrul sudului, dintr-un sat din raionul Cahul, unde 45% sunt etnici găgăuzi. Sunt și ucraineni, și evrei, și desigur moldoveni, și polonezi. Adică un sat așa, mixt. Și îmi amintesc clar cum oamenii au găsit întotdeauna o limbă comună. Și această limbă comună nu este doar din punct de vedere lingvistic, ci și al comunicării între oameni. Un fel de Moldovă mică, putem spune așa”, zice el. 

Potrivit lui, cunoașterea unei limbi nu este doar o abilitate, ci o modalitate de a atinge cultura și de a înțelege mai bine oamenii:

„Mai mult, vreau să spun că pentru mine, în general, cunoașterea unei limbi străine este o imersiune în cultură și înțelegerea naționalităților. Iar în contextul limbii ruse, aceasta este limba de comunicare și la nivelul ONU. Adică este limba vorbită de oamenii din Ucraina, din Moldova, din Georgia, din Kazahstan, din Federația Rusă. Este, de asemenea, limba vorbită de oameni care, de exemplu, trăiesc toată viața lor conștientă în SUA, undeva în New York, dar vorbesc perfect rusa”. 

Vodă a remarcat că, spre deosebire de el, unii oficiali refuză să vorbească rusa, făcând astfel din limbă un element de divizare în societate.

„Dar, din păcate, reieșind din context politic, am văzut cum limba poate deveni un element de dezbinare. Și am văzut-o cu ochii mei, lucrând deja ca diplomat. Am văzut cum alți colegi diplomați refuzau să comunice în rusă, treceau la engleză”, a conchis Daniel Vodă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării