main logo
4205

Daniel Vodă: Chișinăul și UE au adus gazul european în stânga Nistrului

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu un comentariu, după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat decizia de direcționare a 20 de milioane de euro pentru achiziția de gaze în stânga Nistrului și 10 milioane pentru achiziția energiei electrice pe malul drept.

Daniel Vodă: Chișinăul și UE au adus gazul european în stânga NistruluiColaj: Știri.md

„În momentele critice, când viețile oamenilor sunt afectate de decizii politice și jocuri cinice, Chișinăul și Bruxelles-ul au acționat rapid și rațional, găsind o soluție de urgență pentru a ajuta, în primul rând, oamenii din regiunea șantajată de Rusia. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) direcționează 20 de milioane de euro pentru achiziția de gaze în stânga Nistrului și 10 milioane pentru achiziția energiei electrice pe malul drept. Totul achiziționat prin compania moldovenească SA Energocom. Nu este un compromis politic, ci o soluție pragmatică (a Chișinăului) și umanitară (a Uniunii Europene). După 10 februarie, vom continua discuția pe baza unor condiții clare, transparente și legale”, a scris oficialul pe rețelele de socializare, transmite Știri.md.

În postarea sa, Voda a menționat și un șir de beneficii obținute prin această decizie:

  • Un mecanism transparent și legal

„Spre deosebire de trecut, nu mai există tranzacții neclare, nu mai există companii-fantomă care jonglează cu miliarde de metri cubi de gaz fără să răspundă pentru nimic. Achiziția este realizată la prețuri de piață, pe bursele europene, fără intermediari dubioși”, afirmă purtătorul de cuvânt.

  • O mai bună înțelegere a consumului din regiune

Potrivit oficialului, pentru prima dată, Chișinăul obține date clare despre consumul real de gaze de pe malul stâng, aceste informații fiind esențiale pentru viitoarele decizii.

  • Resurse direcționate strict către consumatorii protejați

„Gazul este destinat exclusiv populației, spitalelor, școlilor și centralelor electrice. Nicio fabrică de ciment, mină de criptomonede sau combinat metalurgic nu va primi acest gaz. Dacă acest lucru nu va fi respectat, Chișinăul are pârghii pentru a ajusta livrările”, precizează Vodă.

  • Securitate energetică pentru malul drept

Conform celor scrise de purtătorul de cuvânt, în acest ajutor de urgență, malul drept nu depinde de stânga Nistrului pentru curent electric. Mai exact, cele 10 milioane de euro din grantul UE sunt folosite pentru achiziții din alte surse, eliminând vulnerabilitatea față de șantajul energetic.

Nu în ultimul rând, oficialul s-a adresat și cu un apel către cei „care răspândesc furie”: „Nu Chișinăul a creat această criză, ci regimul falimentar care a mințit propriii oameni și patronii săi externi.”

Amintim că, ieri, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, a aprobat un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului în fața crizei energetice.

„Energocom” va achiziționa gaze naturale, în sumă de 20 milioane euro, de pe platforme de tranzacționare, autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, la condiții de piață. Ulterior, SA „Energocom” va asigura transmiterea gazelor naturale în baza unui grafic de livrare, agreat cu „Tiraspoltransgaz”, în unități energetice, care nu va depăși valoarea zilnică de trei milioane de metri cubi, echivalent în MWh. 

La scurt timp, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a venit cu un mesaj de mulțumire adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării