main logo
1105

Cutremur, incendii și scurgeri toxice. Exerciții de amploare în Chișinău

Un amplu exercițiu de protecție civilă, care simulează un cutremur de mare intensitate, urmat de incidente grave, are loc astăzi pe teritoriul municipiului Chișinău și în suburbiile capitalei. Scopul aplicațiilor este de a testa reacția autorităților în fața unui dezastru major și de a perfecționa cooperarea dintre toate structurile implicate în gestionarea unei crize de proporții.

Cutremur, incendii și scurgeri toxice. Exerciții de amploare în ChișinăuImagine simbol

În cadrul exercițiului, formațiunile de protecție civilă, serviciile de urgență și autoritățile locale au fost mobilizate pentru a interveni într-un scenariu complex, care include distrugeri ale clădirilor, întreruperi de comunicații, incendii, accidente cu victime multiple și scurgeri de substanțe chimice toxice, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Conform desfășurării tactice, prima intervenție a avut loc la Hotelul Național din capitală, unde au fost efectuate misiuni de salvare-deblocare și evacuare a sinistraților. Echipele medicale au oferit asistență primară și suport psihologic, în timp ce pompierii au stins mai multe focare de ardere.

Tot în cadrul aplicațiilor, în orașul Vatra, forțele de intervenție au desfășurat acțiuni de consolidare a digului lacului Ghidighici, pentru a preveni o inundație. Mai multe persoane și bunuri au fost evacuate din zona de risc.

Un alt exercițiu a simulat un accident feroviar cu scurgeri de substanțe toxice, unde au fost testate capacitățile de izolare a zonei contaminate, de stopare a scurgerilor chimice și de salvare a victimelor. În paralel, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a pus în aplicare planul de primire în masă a răniților, realizând triajul medical de urgență.

La aplicații participă 387 de persoane, fiind utilizate 62 de unități de tehnică.

Exercițiul desfășurat astăzi este al patrulea din acest an și este primul de o asemenea amploare în municipiul Chișinău după o pauză de nouă ani, ultima aplicație similară fiind organizată în 2016. Potrivit planului național, în fiecare raion al țării astfel de aplicații se desfășoară o dată la cinci ani.

Citește și: Fum și echipaje de intervenție la Hotelul Național. Ce spun autoritățile

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării